Tropska gužva na Pacifiku, naznake tropske aktivnosti i na Atlantiku

Clipboard01

Prilična gužva što se tropskih sustava tiče vlada na središnjem i istočnom dijelu sjevernog Pacifika (slika). Prisutna su 4 tropska sustava, od kojih je najzanimljiviji tropska oluja Darby.

Darby se nalazi na središnjem dijelu i kreće se u smjeru Havaja, gdje se očekuje potkraj tjedna. Nalazi se 740 km istočno od otočja uz brzinu vjetra od 100 km/h, što znači da je riječ o jakoj tropskoj oluji, koja nema neke ozbiljnije pretenzije postati nešto jače od toga.
Svejedno, očekuje se obilna kiša te visoki valovi na dijelu otočja uz naravno, jak vjetar.

Oluja je nastala uz obalu Meksika 11. srpnja, u početku kao tropska depresija, no dan nakon toga prerasla je u tropsku oluju i traje do danas, s time da je 16 srpnja bila čak i snažni uragan 3. kategorije.

Nakon toga, hladnija površina oceana učinila je svoje te dovela do slabljenja sustava na tropsku oluju. Do Havaja će stići potkraj tjedna, nepromijenjene snage; ne očekuje se više jačanje na uragan.

Osim Darby, na Pacifiku su još prisutni Estelle, Frank i tropska depresija 8E, od kojih zadnje dvije imaju potencijala za prerasti u uragane, ali niti jedna od njih direktno ne prijeti kopnu. Jedino će Frank svojom zanimljivom putanjom podalje, ali paralelno od Meksika u smjeru sjeverozapada, možda indirektno utjacati na vrijeme.

Što se tropske aktivnosti na Atlantiku tiče, tamo je za sada mirno, ali ipak postoje naznake za sam kraj mjeseca, ali ne na američkoj strani Atlantika, gdje je prisutan suhi zrak, već na afričkoj.

Sličan sadržaj