Nakon kiše, bure i jeseni, na redu su – sunce i ljeto (pljuskovi)

Uz obalu otoka Raba, Crometeo/Facebook
Uz obalu otoka Raba, Crometeo/Facebook

Buran je bio protekli tjedan od svoje druge polovice kada je u Hrvatsku s ciklonom i frontom stigao osjetno vlažniji i hladniji zrak, da bi sve kulminiralo za vikend kada se na Jadranu raspuhala bura koja je nemalo uplašila turiste.

Da nije riječ o tek običnoj promjeni vremena, najbolje govore podaci o količini kiše, poglavito u Slavoniji, koja je na većini lokacija premašila čak i 100 mm u dva dana, a ekstrem je Kutjevo gdje je izmjereno čak 188 mm kiše u 4 dana.
Tako obilna kiša dovela je i do lokalnih poplava, a sam dolazak fronte u unutrašnjosti je rezultiralo lokalno jačim grmljavinskim nepogodama uz pojavu tuče.

U PGŽ kiša nije ostavila tako impozantne brojke. U Rijeci je palo 16 mm, Rabu 14 mm, Malom Lošinju 12 mm, a u Pargu je palo blizu 30 mm kiše.
Možda se kiša na Kvarneru nije osjetila, ali svakako su se osjetili pad temperature zraka i bura koja je stigla. Još tijekom srijede u Rijeci je izmjereno 32°C, već dan kasnije izmjereno je 27°C, a kulminacije hladnijeg vremena dogodila se u subotu s izmjerenih tek 21°C, uz osjet hladnoće koji je bio i nekoliko stupnjeva niži od stvarne temperature.
Najhladniji dan na otocima također je bila subota, gdje je temperatura u Rabu i Malom Lošinju bila također 21°C. Osjetno hladnije bilo je u Gorskom kotaru gdje je temperatura išla tek malo iznad 10°C.

Tek malo toplije bilo je u unutrašnjosti Hrvatske, a zahladnjenje se osjetilo čak i u Dalmaciji. Čak je i u Makarskoj u subotu, temperatura jedva dosegnula 25°C, a Zavižan je bio korak do snijega uz jutarnju temperaturu od 2°C i najvišu dnevnu od 5°C., a sve to praćeno jakim do olujnim vjetrom.

Tijekom petka i subote stvorio se dojam prave jeseni, a tome je doprinosio i vjetar. Na većem području obale puhala je jaka do olujna bura s orkanskim udarima, što baš i nije tako čest slučaj za sredinu ljeta. Zbog bure su nastale ozbiljne prometne poteškoće, a problem je bio još i veći imajući u vidu da se radilo o turističkom vikendu.
Na prometnicama su nastale višekilometarske kolone, a mnogi turisti ostali su zatečeni i uplašeni snagom bure. Krivicu snose i djelatnici na graničnim prijelazima koji su goste bili dužni uputiti u to što ih očekuje i preporučiti im alternativne pravce ili čak im predložiti odgodu putovanja na krajnja odredišta dok se vrijeme ne smiri.
Ništa slično se nije dogodilo pa su neki noć proveli u automobilu na olujnoj buri čekajući da trajekti za otoke počnu ploviti, što im sigurno nije bilo ugodno iskustvo.
Bura je bila toliko snažna da je na nekim lokacijama, (npr. otok Pag) zabilježena čak i veća materijalna šteta.

Jaka bura s olujnim udarima puhala je i u Rijeci tijekom petka. Zabilježile su to automatske postaje. Na Pehlinu je izmjereno 19 m/s, Rujevici 14 m/s, na Trsatu 13 m/s. Osjetno jače puhalo je na istočnom priobalju te pod Velebitom, a zbog čega je za sav promet bio zatvoren i Paški most. Problema je bilo i kroz Gorski kotar.

Bura se smirila u nedjelju, a s njenim smirivanjem, u drugom dijelu dana došlo je i do djelomičnog razvedravanja, zbog čega je odmah porasla i najviša dnevna temperatura. Nedjelja je u Rijeci i Rabu bila toplija od subote za 7°C, u Malom Lošinju za 5°C, a u Pargu je ugrijalo za 9°C.

Ponedjeljak je bio još topliji, ponovno se vratio ljetni đir što se vidi i po temperaturama koje su ponegdje na Kvarneru prešle i 30°C (Omišalj 32°C, Rijeka i Rab 31°C). U gorju se temperatura kretala oko 25°C.
More se još oporavlja od šoka koji mu je zadala bura. Primjerice u Rabu je u ponedjeljak izmjereno tek 21°C, a prije promjene mjerilo se tropskih 28°C.

Ponedjeljak unatoč suncu na kraju nije prošao potpuno stabilno. U večernjim satima oborine su zahvatile dio Gorskog kotara i unutrašnjosti zemlje uz pojavu grmljavine, ali se sve brzo i raspalo.

To znači da će i idući dani biti sunčani, ali s tom naznakom da će u prvoj polovici tjedna posebno u gorju i zaleđu obale postojati mogućnost lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom.
U drugoj polovici tjedna bit će stabilnije.

Tijekom cijelog tjedna ljetne temperature, ali ne odviše vruće, u granicama normale za doba godine.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Sličan sadržaj