Doviđenja La Niña, stiže ponovno El Niño? / Na Arktiku ljeto

U zadnjem mjesečnom izvještaju NOAA-in Centar za klimatska predviđanja, obznanio je “smrtnu presudu” ovogodišnjoj La Niñi, jer se površina oceana u ekvatorijalnom Pacifiku tijekom rane veljače zagrijala na 0.3°C ispod prosjeka, a slaba La Niña proglašava se na 0.5°C ispod prosjeka.
Kao dodatni dokaz prestanka fenomena poslužit će i činjenica da je ispod površinska hladna voda potpuno nestala iz ekvatorijalnog Pacifika, odnosno tzv. Niño 3.4 području. Zbog toga je već tijekom siječnja uz obalu Perua primjećeno osjetno zatopljenje iznad prosjeka, zbog čega je u Peruu pala obilna kiša donoseći poplave.

The 2016 – 2017 La Niña bila je jedna od najkraćih i najslabijih u povijesti. Trajala je tek 6 mjeseci s vrhuncem negativnog odstupanja površinske temperature u Niño3.4 području od 0.8°C ispod prosjeka. Od 1950. godine samo je jedna La Niña bila tako slaba i kratka, i to ona 1967 – 1968. Trajala je pet te također imala negativno odstupanje od 0.8°C.

Već se predviđa što će biti dalje s 2017. godinom pa se tako spominje mogućnost neutralnih uvjeta sve do ljeta, a zatim od jeseni povratak El Niña, no o tome je još prerano za iznositi zaključke.

Kako god bilo, na Arktiku je ljeto. Temperatura dostiže pozitivne vrijednosti. U srijedu je izmjereno 1.5°C na najsjevernijoj postaji na Zemlji, Kap Morris Jesup. Koliko je to neuobičajeno najbolje se vidi po činjenici da se u toj vrijednosti kreće srednja dnevna temperatura ljeti. Još je fascinantniji podatak da je toj temperaturi prethodio porast od 35°C u samo 24h!

Naslovna: Odstupanje površinske temperature mora u svijetu (u siječnju 2017.), s posebnim naglaskom na Niño3.4 područje, Izvor: NOAA/CPC

Sličan sadržaj