Iznadprosječna toplina, a zatim i mogućnost kiše krajem tjedna

Početak veljače donio je dosta oborina, a zatim je od 7. veljače ojačala Skandinavska anticiklona koja podržava stabilno vrijeme. Iako primjerice u Rijeci, sunca nije bilo u većim količinama veći dio prošlog tjedna, a od oslabljenog poremećaja skupio se i koji milimetar oborine (1.2 mm). Sunce se prolazno pokazalo tijekom nedjelje, kada je i izmjereno najviših 12.7°C ove veljače.

Ništa više sunca nije dobio niti Rab. Protekli tjedan bilo je većinom pretežno oblačno vrijeme, a u subotu je palo i vrlo malo kiše. Službeno je izmjereno 0.2 mm, a najviša dnevna temperatura od 13.2°C u nedjelju, nije najviša temperatura ove veljače. Južina je 6. veljače podignula temperaturu na 14.7°C, a tom prilikom izmjeren je udar juga od 73 km/h.

U Malom Lošinju priča je bila vrlo slična kao rapska. U subotu je doslovno kapnuo 0.1 mm kiše, a tijekom tjedna prevladavalo je oblačno vrijeme sa sunčanim razdobljima, koja su bila ipak češća nego na ostatku Kvarnera. Subota je i ovdje bila najtopliji dan u nizu uz izmjerenih 12°C, ali ne i najtopliji, jer je u nizu dana s južinom početkom mjeseca temperatura rasla do 14.3°C, 4. veljače.

I u konačnici je ostao Parg. Od redovitih i glavnih službenih meteoroloških postaja, uvjerljivo najhladnije mjesto u PGŽ. Njegov tjedan je bio pravi zimski, posebno od 8. veljače, jer od tada nije izmjerena pozitivna vrijednost temperature, a u tipovima vremena uz pretežnu naoblaku izmjenjalo se štošta: snijeg, kiša, magla, magla koja se ledi, rosulja koja se ledi, kiša koja se ledi. Cijeli repertoar vremenskih pojava, ali sunca nije bilo.

Po prolasku intenzivne ciklonalne aktivnosti ojačala je anticiklona nad Skandinavijom i proširila se sve do juga Europe, ali i nije donijela neku značajniju toplinu. Jutra su i dalje hladna, posebno u gorju, koje ni tijekom dana nije u pozitivnoj vrijednosti, a nema ni sunca. Kvarner je ipak topliji, što je i normalno, ali ni tu nema neke drastične topline.

Kao što se vidi na naslovnoj slici, i dalje nad Skandinavijom dominira veliko “A” označavajući anticiklonu koja greben pruža prema nama. Pristiže povremeno i hladniji zrak, iako je glavnina hladnoće, okupirala krajeve istočnije od Hrvatske, gdje se nalazi istočni rub ove snažne anticiklone.
Ona će se u srijedu i četvrtak malo povući, što znači da do nas više neće pristizati hladniji zrak sa sjevera, već će doći do porasta temperatura, osobito dnevnih, koje na Kvarneru mogu porasti i preko 15°C, a u gorju će na većini lokacija prijeći 10°C. Intenzitet tog zatopljenja također se vidi na naslovnoj slici.

Već u petak neće biti tako toplo kao u utorak, srijedu a ponegdje i u četvrtak. Od petka neki modeli vide i mogućnost za povremenu kišu, u gorju i malo snijega. Do tada, vrijeme na Kvarneru obilježit će sunce i ugodna toplina, počevši od utorka, dok će u gorju uz većinom sunčano vrijeme, u obzir dolaziti i jutarnja magla. Magla je uz nisku naoblaku moguća u četvrtak i na Kvarneru. Od petka temperature nešto niže, ali i dalje iznad prosjeka za doba godine.

Sličan sadržaj