Arktik topliji od prosjeka i za 25°C!

Cijela sjeverna hemisfera ušla je u dvije krajnosti koje donose najblaže rečeno čudan vremenski trend. O tome najbolje svjedoči mogućnost da sjeverni dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva budu u petak hladniji od Sjevernog pola!

Dva su krivca ovih čuda. Prvi je snažna ciklona na Atlantiku, čiji je tlak u centru pao za gotovo 50 hPa, u protekla 24h. Trenutni tlak u centru iznosi uraganskih 929 hPa, što su vrijednosti koje imaju jaki tropski sustavi. Upravo zbog te snage, iklona iz suptropskog područja povlači veliku količinu toplog zraka i prenosi direktno do Arktika koji je u ovim trenucima topliji i 25°C od prosjeka!

Istovremeno se nad Finskom nalazi anticiklona po čijoj se prednjoj strani iz Sibira spušta hladnoća koja stiže u dijelove Europe, poglavito sjever i sjeveroistok, što se vidi i na prikazu temperatura 7. veljače.

Vrlo brzo će “div s Atlantika” oslabjeti, a Skandinavska anticiklona će dodatno jačati, do kraja tjedna te se proširiti i prema našem području, donoseći hladniji zrak, ali će glavnina te hladnoće biti istočnije od Hrvatske.

Više o vremenu do kraja tjedna i izgledima za idući, čitajte uskoro.

Sličan sadržaj