SAD: Tornado u New Orleansu / U snježnoj oluji na sjeveroistoku ima i žrtava

U utorak je grad New Orleans, u saveznoj američkoj državi Luisiani, pogođen tornadom, za kojeg se procjenjuje da je imao snagu EF3, koji je na istoku grada počinio znatnu materijalnu štetu, a sve je prošlo bez poginulih. Inače, tijekom utorka je Louisianu i Mississippi pogodilo najmanje devet tornada, koji su ozlijedili 25 osoba, a materijalna šteta je velika.

I dok se šteta na jugu SAD-a još uvijek zbraja, sjeveroistok zemlje pogođen je najjačom snježnom olujom ove zime, koja je donijela 30 – ak cm snijega, probleme u opskrbi električnom energijom te prometni kolaps.
Sustav je to koji je u Novoj Egleskoj donio i 60 cm snijega, a zatim se preko Srednjeg zapada premještao prema sjeveroistoku zemlje uz jačanje tijekom srijede.

Vremenske prilike su se brzo pogoršavale u Bostonu i New Yorku do četvrtka ujutro, a snijeg je padao intenzitetom od 5 cm/h, što je putovanje učinilo nemogućim. Zabilježen je i jedan smrtni slučaj u New Yorku. Snijeg i jak vjetar pa čak i munje, rušile su stabla diljem regije, dovodeći do prekida u opskrbi strujom 55 tisuća ljudi. Otkazano je više od 4 tisuće letova.

Nastavak nevolja za stanovništvo se očekuje i dalje, jer oluja neće brzo slabjeti, a na vidiku je i nova.

Naslovna:
New Orleans, foto: NSW New Orleans
New Jersey, foto: AP Photo/Julio Cortez

Sličan sadržaj