Okus jeseni od Francuske do Poljske, uskoro i u većem dijelu Europe! / U Hrvatskoj moguće i izraženije grmljavinske nepogode!

650x366_09011613_hd28-1

Vrućina se u većem dijelu istočne Europe nastavila i tijekom utorka, dok je istovremeno sjeverne krajeve zahvatila hladna fronta donoseći pljuskove s grmljavinom i pad temperature zraka.

Ispred fronte, nastavio se nagomilavati vruć zrak sa sve više sparine te su dijelovi Češke u utorak imali temperaturu i do 35°C, ali fronta koja je tijekom srijede zahvatila i Češku snizila je temperaturu ponegdje za čak 20°C.

Slično se događa i na Balkanu, kako se fronta približava, tako raste i vrućina. Tijekom srijede dijelovi Srbije i Bosne i Hercegovine mjerili su i do 38°C, a vrućina pogađa još Crnu Goru, Albaniju, Bugarsku, Rumunjsku, Ukrajinu i Moldaviju.

Sinoptička situacija pogoduje spuštanju fronte sa sjevera Europe, dok je istovremeno Atlantiku blokirana ciklonalna aktivnost. Prije fronte, posvuda će se događati sparno i toplo vrijeme, ali nakon fronte doći će do željnog osvježenja, a predviđanja su da će fronta prijeći preko većeg dijela Europe do ponedjeljka.

U našim krajevima možda nije toliko vruće kao u bližem susjedstvu (iako je u Slavoniji utorak bio i do 36°C), ali je vrijeme teško podnošljivo zbog prisutne sparine u zraku. Relativna vlažnost zraka posvuda je iznad 50%, a u zraku se osjeti da se sprema promjena vremena.

Glavnina nas očekuje tijekom petka i subote, nakon čega će zrak postati osjetno svježiji i podnošljiviji. Pritom lokalno su moguće jače grmljavinske nepogode praćene tučom, posebno u unutrašnjosti Hrvatske, dok će neverini biti mogući i na Jadranu!
Ovakva situacija potpuno je normalna kada stiže veća količina hladnog i nestabilnog zraka na područje s vrućim zrakom, kao što je sada slučaj.

Stoga nije zgorega upozoriti sve, i kupače i nautičare na moru, ali i sve ljude na kopnu, na opasnost takvog razvoja događaja, gdje vjetar vrlo naglo zapuše i promijeni smjer, a onda tada obično već bude problem u punom smislu riječi i dežurne službe imaju pune ruke posla.
Bolje spriječiti nego liječiti, kaže poslovica, te se nadamo da će te ovu našu napomenu shvatiti ozbiljno.

Već je srijeda donijela lokalnu pojavu kiše, tijekom četvrtka nastavit će se slično vrijeme, a zatim u petak govorimo o konkretnijoj promjeni vremena s dosta oborina (posebno riječko područje i Gorski kotar), a istaknuli smo već i mogućnost lokalno izraženijih nevremena.
Ljeto nam se pomalo bliži svome kraju.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj