Klimatske promjene | Gubitak leda u Beringovom moru dokazuje kakav razorni utjecaj imaju klimatske promjene

NOAA Environmental Visualization Laboratory

Jedan od najvećih izazova u pokušajima da se navede ljude da shvate značaj klimatskih promjena jest poteškoća u vizualizaciji promjene i velikom utjecaju koji ona ima na naš planet.

Nove fotografije iz NOAA (Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere) prikazuju gubitak leda u Beringovom moru te dokazuju kakav razorni utjecaj imaju klimatske promjene.


Od kraja ožujka do početka travnja Beringovo more doseže svoj maksimalni opseg leda, ali dvije fotografije snimljene NOAA-inim polarnim orbitalnim satelitima otkrivaju koje bi razina leda trebala biti i kakva je situacija zapravo.

Rick Thoman, stručnjak za klimatske promjene u Centru za procjenu klime na Sveučilištu Alaska Fairbanks, objasnio je da je 2019. godine zabilježena najniža količina leda dosad.

Dok znanstvenici još uvijek pokušavaju utvrditi razlog, Thoman je kazao kako su Beringovo i južna Chukchi mora doživjela “rekordnu” toplinu tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci od 2014. godine, što odgađa zamrzavanje. Olujno vrijeme od siječnja do ožujka također je pomoglo rastopiti dio tanjeg leda u regiji.


Thoman je kazao kako je taj nizak opseg leda imao značajan ekonomski utjecaj na obalne zajednice koje se oslanjaju na led za rakove, ribolov, pa čak i lov na morževe.

Morski led djeluje poput zrcala i pomaže u povratku sunčeve svjetlosti i topline u atmosferu. Ovogodišnji nedostatak leda znači da postoje dva dodatna mjeseca za solarnu energiju koju apsorbira otvoreni ocean.


“To praktično jamči da će temperatura mora biti toplija nego inače u ljeto i jesen i tako će utjecati na ekosustav, uključujući i komercijalni ribolov u nadolazećim mjesecima”, dodao je Thoman.

Iako su fotografije zasigurno prilično šokantne i otkrivaju koliko je veliki utjecaj čovjek ima na planetu, to je samo početak, ako ljudi ne budu djelovali smanjenjem emisija ugljika i održavali porast globalne temperature na minimumu od 1,5 °C. (Novi list)

Sličan sadržaj