KOD BATINE PROGLAŠENA IZVANREDNA OBRANA OD POPLAVA


Na Dunavu kod Batine danas u 10 sati uspostavljena je izvanredna obrana od poplava, budući da je vodostaj prešao razinu od 650 centimetara, kada se uvode takve mjere.Voditelj osječkog Centra obrane od poplava Ivica Nađ izjavio je Hini kako je izvanredna obrana od poplava proglašena pri vodostaju od 652 centimetra, dodavši kako se mjere izvanredne obrane primjenjuju za sve nasipe, za koje je mjerodavan vodomjer kod Batine, od državne granice s Mađarskom do Tikveša. Ponovio je kako se vrh vodenog vala kod Batine očekuje idući petak.
Izvijestio je kako se večeras ili sutra ujutro na Dravi kod Osijeka očekuje proglašenje redovite obrane od poplava, nakon što Drava premaši vodostaj od 350 centimetara, a da se u Vukovaru danas očekuje uspostava pripremnoga stanja obrane od poplava.Stotinu pripadnika Hrvatske vojske danas se, nešto prije podneva, priključilo ljudstvu angažiranom na obrani od poplava u Vukovaru, potvrđeno je nakon današnje izvanredne sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje grada Vukovara na kojoj je gradonačelnik Željko Sabo istaknuo da će se grad obraniti od očekivanog vodenog vala.

“Uz stručne službe Hrvatskih voda i druge, uz vojsku, u gradsku se upravu prijavilo i 30 dragovoljaca za obranu od poplava, kao i lokalna udruga sportskih ribiča čijih se 50-tak članova spremno staviti na raspolaganje”, izjavio je Hini gradonačelnik Sabo.

Prema riječima voditelja Glavnog centra za obranu od poplava Zorana Đurokovića danas ujutro Dunav je kod Batine prešao 650 centimetara te su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. “U Vukovaru se za vrha vodenog vala očekuje vodostaj Dunava od 750 centimetara što je za 30 centimetara više od onoga iz 2006. godine”, istaknuo je Đuroković. Dodao je da je najveći vodeni val na Dunavu u Vukovaru zabilježen 1965. godine kada je dosegao 769 centimetara, a nije isključio ni mogućnost da nadolazeći val bude i viši od tog povijesnog maksimuma.
Đuroković je naglasio da je na obrani od poplava angažirano oko 1.000 ljudi te se priprema od 300.000 do 350.000 vreća s pijeskom od kojih bi oko 150.000 bilo upotrijebljeno za obranu Vukovara i Iloka.
Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić izjavio je danas u Osijeku kako se mjere obrane od poplave poduzimaju prema predviđenim planovima i za sada nema nikakvih posebnih problema.
Nakon sjednice županijskoga Stožera zaštite i spašavanja Šišljagić je kazao kako su sve službe u stanju pune pripravnosti, djelatnici Hrvatskih voda i policije redovito nadziru sve nasipe na kojima nisu zamijećeni problemi vezano uz njihovu izdržljivost.
Izvijestio je kako će na raspolaganju ukupno biti 350 tisuća vreća s pijeskom, koje će se isporučivati prema procjenama općinskih načelnika na ugroženom području i Hrvatskih voda. Dodao je kako je, bude li potrebno, sve pripremljeno i za evakuaciju stanovništva, uključujući i objekte za smještaj, a u slučaju potrebe, osiguran je i dovoz pitke vode pa i prehrana za stanovništvo na potencijalno ugroženim područjima.
“Mislimo da do toga neće doći, ali moramo misliti na sve, s obzirom na vijesti iz susjednih zemalja”, poručio je Šišljagić.

Zamjenik glavnog rukovoditelja obrane od poplava Hrvatskih voda za sliv Drave i Dunava Igor Biglbauer kazao je kako se kod Osijeka očekuje vodostaj Drave od 505 centimetara, zbog čega će se rijeka izliti na lijevu obalu, ali se, kako kaže, neće dogoditi ništa što bi ugrozilo obližnja prigradska naselja Tvrđavicu i Podravlje.

Izvor: HINA
Foto: V.Kos/CROPIX

Sličan sadržaj