Kolovoška jesen: Obilna kiša u Rijeci i Gorskom kotaru, zahladnjenje, snijeg na Triglavu

Denis Flego
Denis Flego

Tijekom srijede naše područje našlo se pod utjecajem doline s pripadajućim frontalnim poremećajem čiji je utjecaj obilježio značajan pad temperature zraka, obilni pljuskovi s grmljavinom, a na kraju svega ojačala je i bura.

Vidi se to i iz službenih podataka o količini oborine, gdje je najviše kiše palo na riječkom području i u Gorskom kotaru, a najmanje na južnim otocima.

Kiše je najviše palo u Rijeci, i to 58 mm. Slijede Delnice s 47 mm, Crni Lug s 46 mm, u Bakru je palo 30 mm, Pargu 28 mm, Kukuljanovu 24 mm.
S druge strane oborinske barijere stajali su otoci koji su dobili neusporedivo manje kiše. Podatak o 5 mm na riječkom aerodromu, što je najviše na otocima, dovoljno govori sam za sebe.

Rijeka nije bila najkišovitija samo u PGŽ već i na razini Hrvatske, i to uvjerljivo, jer van PGŽ najkišovitiji su bili Poreč s 34 mm te Krapina i Bednja s 20 mm.

Podatak o obilnoj kiši u Rijeci zapravo i ne treba čuditi, jer se na glavnina oborinske mase premještala iz smjera Učke gdje je nastajala, u Riječki zaljev, a zatim i na Rijeku. Sva je ta obilna oborina pala tijekom dva obilna pljuska u poslijepodnevnim satima, a uz kišu pala je značajno i temperatura.
S drugim pljuskom došlo je do pojave i tuče uz jak vjetar koji je naglo mijenjao smjer, a vidljivost je bila manja od 30 metara.

Stvorio se dojam jeseni, jer je u poslijepodnevnim satima temperatura u Rijeci spustila se prolazno i na samo 15°C, a u Gorskom kotaru bila je niža i od 10°C. Pritom je u alpskom području pao i snijeg te je na Kredarici u večernjim satima srijede izmjereno i 4 cm snijega.

Još u prvom dijelu petka bilo je povremenih oborina, a zatim se prema podnevu počelo i razvedravati. U 13h Istra se potpuno očistila od oblaka, na Kvarneru je djelomice sunčano, a gorski predjeli još uvijek imaju naoblaku. Oborina nema nigdje.
Puše bura koja je mjestimice i olujna, u gorju sjeveroistočnjak. Opet ima poteškoća u prometu.

Samo za osobna vozila, zbog olujne bure, otvoreni su:

Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
Paški most (od 10:10 sati).

Na Krčkom mostu, autocesti A7 Orehovica-Šmrika i Jadranskoj magistrali (DC8) od Bakra do Novog Vinodolskog, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Novog Vinodolskog do Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Temperature su daleko od ljetnih. U Pargu je u podne izmjereno tek 12°C, Pazinu 20°C, Rijeci 21°C, dok su Rab i Mali Lošinj najtopliji s 23°C. Istovremeno, na Zavižanu je zima uz 3°C, maglu i jak vjetar.

Zapravo su spomenute temperature nešto i porasle posebno u Rijeci, upravo zbog prisutnosti sunca, jer tijekom srijede sunca nije bilo pa je i temperatura uz oborine bila niža.

Stabilizacija počinje od danas, ali ona ne znači i temperature preko 30°C, bar ne do kraja tjedna. Prvi dio petka obilježit će bura, a zatim će se poslijepodne i ona smiriti. Bit će pretežno ili djelomice sunčano i još malo toplije.

Subota i nedjelja bez značajnijeg vjetra uz pretežno ili djelomice sunčano vrijeme. Na Kvarneru temperatura do 30°C, a u gorju će biti većinom ispod 25°C.

Tek s novim tjednom ide i još malo toplije vrijeme, ali ez većih vrućina. Također i nova kiša je na kartama, ali ćemo o njoj na vrijeme.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Sličan sadržaj