Zimsko jutro, a kolovoz: U Stajnici 1°C! / Vikend topliji, a novi tjedan nestabilniji

Vedra lička noć Zoran Jelinić@Ličko Lešće
Vedra lička noć
Zoran Jelinić@Ličko Lešće

Po prolasku ciklone i prateće hladne fronte (VIJEST), u naše krajeve nastavio je pristizati osjetno hladniji zrak, a vedra noć na petak, dodatno je doprinijela tom ohlađivanju pa se mjestimice u Lici temperatura spustila i na samo 1°C (automatska postaja Stajnica).

Na službenim postajama DHMZ-a zabilježeni su sljedeći minimumi: Zavižan 2°C, Gospić 4°C, Parg i Ogulin 5°C, Daruvar i Varaždin 6°C, Karlovac, Puntijarka, Zagreb, Bjelovar, Križevci i Slavonski Brod 7°C, Pazin i Krapina 8°C, Osijek i Gradište 9°C, Bilogora 10°C, Rijeka 13°C, Knin, Zadar i Senj 15°C, Šibenik 16°C, Rab 17°C, Mali Lošinj, Split i Ploče 18°C, Komiža 19°C, a najtopliji su bili Hvar i Makarska s 20°C.

Tijekom dana temperature su porasle zbog vedrine, a jedino na području sjevernog Jadrana i Gorskog kotara ima povremeno i umjerene naoblake. Dojam je daleko od ljetnog, a to potvrđuju i temperature od 14h na većini područja, izuzev juga Dalmacije koja ima do 30°C.
Na preostalom području je osjetno svježije. U gorju i ispod 20°C, na kopnu i sjevernom dijelu Jadrana uglavnom ispod 25°C.

Do kraja tjedna bit će sve toplije, jer će slabiti utjecaj sa sjevera. Bura i sjeverac će okrenuti na južne smjerove, ali i dalje nema govora o ljetnim vrućinama.

Čak suprotno, za idući tjedan, prognostički modeli vide osjetno nestabilniju atmosferu pa bi već od ponedjeljka u gorju moglo biti pljuskova, a od utorka su oni mogući gotovo posvuda u Hrvatskoj.

Sličan sadržaj