Konačno prava zimska promjena, snijeg je moguć i u Rijeci

Piše: Nenad Prošić

Iako je siječanj ostao dužan po pitanju značajki godišnjeg doba kojem pripada, veljača će već na samom početku početi otplaćivati dio dugova.

Već danas u Gorskom kotaru zapuhao je umjeren do pojačan jugozapadnjak, a to se očekuje tijekom četvrtka ujutro i na sjevernom Jadranu, s time da bi u gorju bilo i olujnih udara. U noći na petak će okrenuti na slabo jugo koje će pojačati na prolazno jako do sredine dana, a već popodne fronta najavljuje zimu s burom.

Kiša koje već sada ima u gorju i na riječkom području će u četvrtak poslijepodne biti sve češća i obilnija, a uz postupno zahladnjenje u Gorskom kotaru u petak popodne okrenut će na snijeg uz okretanje vjetra na buru. U noći na subotu bura će se širiti na cijeli sjeverni Jadran i pojačavati tako da će u subotu prijepodne biti krakotrajno i olujna osobito u Podvelebitskom kanalu, no onda će prema sredini dana postupno slabjeti.

Za napomenuti je da će još do petka popodne biti prilično toplo uz temperature na kvarnerskim otocima i do 14 stupnjeva, ali ne treba iznenaditi što će u subotnje jutro i rano prijepodne prolazno zasniježiti ne samo u zaleđu Rijeke i unutrašnjosti Istre već i duž obale te na višim dijelovima Krka i Cresa.

Ipak, zimske nevolje glede snijega će biti prvenstveno rezervirane za područje Gorskog kotara te riječkog područja iznad 250 m.n.v. (ponegdje i niže), gdje se očekuje stvaranje konkretnijeg snježnog pokrivača. U okolnom području Rijeke te ponegdje duž obale Podvelebitskog kanala od kakvih 5 centimetara pa do mjestimice više od 40 centimetara diljem Gorskog kotara te su sasvim izvjesne nevolje i zastoji u prometu.

U manje od petnaestak sati razlike od petka popodne do subote prijepodne temperatura će biti niža i za dvanaestak stupnjeva, posebice na kvarnerskim otocima. Treba istaknuti i obilne oborine, mjestimice na pojedinim lokacijama u zaleđu Rijeke te dijela Gorskog kotara će u sljedećih sedamdesetak sati pasti i do 150 mm oborine.

Od sredine dana u subotu slijedi postupno smirivanje vremenskih prilika uz postupan prestanak oborina, prvo na području Istre. Dani koji potom slijede bit će pravi zimski te ovaj put ne vrijedi ona narodna “svakog gosta tri dana dosta”. Zadržat će se niske temperature, osobito jutarnje, a ne bi trebala previše iznenaditi ni mogućnost za još jednu snježnu epizodu u bliskom razdoblju. No, o tome na Rimeteo portalu u sljedećim danima!

Naslovna: Vrsta oborine za subotu ujutro po modelu WRF | Istramet

Sličan sadržaj