Kraj Rovinja po olujnom nevremenu spašen mladi nizozemski brodolomac


Po olujnom nevremenu u četvrtak je u blizini Rovinja spašen 18-godišnji nizozemski brodolomac koji je u prevrtanju jedrilice lakše ozlijeđen, a danas je, pošto se stišalo nevrijeme, odsukana jedrilica, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Kod ulaza u rovinjsku luku, zapadno od otoka Figarole, jučer popodne u olujnome nevremenu prevrnula se privatna jedrilica, dugačka 5,9 metara, pod nizozemskom zastavom. Jedini član posade i vlasnik plovila, nizozemski državljanin H.E.F. (1996.) tom je prilikom lakše ozlijeđen te je prevezen na obalu, gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći.

Kako u četvrtak zbog jakih udara vjetra, čija je brzina tijekom spašavanja dosezala 100 kilometara na sat, a valovi visinu od pet metara, djelatnici pulske Lučke kapetanije nisu uspjeli dotegliti jedrilicu, vjetar ju je bacio na obližnje stijene, gdje je ostala nasukana. Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) upozorila je preko riječke Obalne radiopostaje sva plovila na tom području na opasnost od nasukane jedrilice.

Danas, nakon smirivanja nevremena, organizirano je komercijalno odsukavanje jedrilice i njezino tegljenje na vez u rovinjsku ACI marinu, čime je akcija uspješno završena, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture dodajući da na mjestu na kojem je jedrilica bila nasukana nije uočeno onečišćenje mora.

Izvor: Hina
Naslovna foto: Shutterstock

Sličan sadržaj