Leonidi u utorak na našem Portalu (UŽIVO)

Clipboard01

Svake godine izmedju 14. i 20. studenog na nebu se pojave zvijezde padalice (kiša meteora) koje kao da izviru iz sazviježđa Lava (Leo), pa se po tome i zovu Leonidi. Ove padalice su čestice plina i prašine koje ispušta komet Tempel-Tuttle, a prosječno se radi o intenzitetu od oko 1000 meteora na sat.

1996. godine kiša meteora bila je toliko intenzivna da je u 15 – minutnom intervalu nabrojano gotovo 15 tisuća meteora, što daje prosjek od tisuću meteora po minuti.

Kad god dodje blizu Sunca (a to se dogadja jednom u 33 godine ili 3 puta u 100 godina) komet Tempel-Tuttle se pod utjecajem Sunca djelomično “mrvi”, raspada, i njegovi dijelovi se rapršuju oko njega. Svaki takav dio nastavlja svoj put oko Sunca, neki ispred, neki iza kometa. Mnogi se razvlače duž kometove orbite praveći tako rijeku krhotina. Svake godine Zemlja prođe kroz tu rijeku i čestice tada ulijeću u Zemljinu atmosferu i pale se.

S obzirom da se ne očekuju povoljne meteorološke prilike (ukolio ih bude, izbjegavajte svjetlosna zagađenja), ovogodišnje Leonide moći ćemo vidjeti jedino putem interneta. Zato vas pozivamo da u utorak oko 02h budete na našoj stranici i pratite ovaj nebeski spektakl UŽIVO putem video linka kojeg ćemo postaviti uskoro. Praćenje će biti moguće zahvaljujući Sloohovoj zvjezdarnici u Institutu za astrofiziku, koji se nalazi na Kanarskim otocima.
Meteori će biti vidljivi od ponoći do zore.