“Leptirica” donijela osvježenje, lokalno i nevremena / 1. rujna ljeto odlazi na pauzu

Ovog vrućeg ljeta često već viđena priča glasi: Nakon paklenih vrućina, ili samo vrućina, uvijek stigne jedna fronta da stvari vrati na početak, odnosno donese osvježenje. Tako je bilo i ovog ponedjeljka.

Dan je protekao u znaku promjenjivo oblačnog i nestabilnog vremena, iako je tzv. predfrontalnih nestabilnosti bilo na kvarnerskim otocima.
S odmicanjem poslijepodneva uslijedilo je i razvedravanje, ali pogled na radarsku animaciju jasno je ukazivao da ništa još nije gotovo.

radar_anim

Kasno poslijepodne i navečer sa sjeverozapada se spustila hladna fronta (u obliku leptira) donoseći pljuskove s povremenom grmljavinom. Lokalno je bilo i tuče, a prilikom dolaska fronte vjetar je naglo ojačao. U početku je to bio sjeverozapadnjak i sjeverac, a potom i bura s odmicanjem fronte.
Zbog grmljavine je povremeno nestajalo struje na riječkom području, a dolazilo je i do prekida javne rasvjete. Posla je bilo i za vatrogasce, jer je zbog udara groma na području Krasice nastao požar.
Bura je u večernjim satima ojačala te stvarala poteškoće u prometu.
Kada se pogleda oborinska bilanca u PGŽ, na većini područja nije pala zamjetnija oborina, izuzev Crnog Luga koji je “inkasirao” 24 mm i Krka sa 14 mm. Na ostalim službenim postajama u PGŽ palo je osjetno manje kiše, uglavnom 2 do 6 mm.
Ono što je bitnije je da je s frontom temperatura pala 5 do 10°C.

Više problema s vremenom bilo je u unutrašnjosti zemlje. Zagrebačko područje pogođeno je olujnim nevremenom uz obilnu kišu i lokalnu pojavu tuče. Na automatskim postajama palo je i do 60 mm kiše. Kiše je više palo na zapadu grada nego na istoku. Zbog obilnih oborina dijelovi grada bili su pod vodom, a promet otežan ili onemogućen.
Karlovac je također bio pogođen jačim pljuskovima zbog čega su morale intervenirati dežurne službe. No za razliku od službenih zagrebačkih postaja, Griča i Maksimira, koji nisu zabilježili obilniju kišu, u Karlovcu je službena postaja dobila čak 55 mm.
U Istri je kiše bilo malo, do 6 mm, ali je probleme stvarao vjetar koji je naglo ojačao, a na udare prelazio lokalno i 100 km/h. U Puli je srušeno nekoliko stabala, bez posljedica.

Nakon fronte lakše se diše, osobito na sjevernom Jadranu i unutrašnjosti Hrvatske, dok je u sušnoj Dalmaciji nastavljeno ljeto uz temperaturu preko 30°C.
Slično vrijeme nastavit će se i idućih dana. Za PGŽ to znači sunčano i vrlo toplo ili vruće vrijeme, ali samo do petka, jer točno na prvi dan klimatološke jeseni stiže promjena vremena koja bi mogla potrajati i nekoliko dana. Konkretno bi to moglo značiti u Rijeci temperaturu nižu od 20°C.

Pljusak u Tršću, Branko Lautar
brano_lautar_tr_e

Fronta pred Crikvenicom, Dario Grubišić
crikvenica_dario_grubi_i

Dramalj, Loren Lelas
dramalj_loren_lelas

Kostrena, Andrea Hoti
kostrena_2_andrea_hoti

kostrena_andrea_hoti

Labin, David Faraguna
labin_david_faraguna

labin_david_faraguna2

Lovran, Goran Antolović
lovran_goran_antolovi

Udar groma izazvao je požar na Krasici, Petar Vraneković
petar_vranekovi_fiuman_kras

Rešetari, Mirjana Barić Lebar
re_etari_mirjana_bari_lebar

Rijeka, Nikolina Paurović
rijeka_nikolina_paurovi

Pasjak, Ivana Andrijanić
Tu_a_pasjak_ivana_andrijani

Viškovo, Robert Pichler

Zagreb, 24 sata

Sličan sadržaj