Lorenzo, Jerry i Karen – aktivni trio u Atlantiku

Fotografija snimljena u ponedjeljak prijepodne, 23. rujna 2019., prikazuje tropsku oluju Lorenzo zapadno od obale Afrike. (NOAA/GOES-East)

U ovom trenutku na Atlantiku je vrlo aktivno. Lorenzo se pridružuje Jerryju i Karen, te se u Atlantiku sada nalazi trio aktivnih tropskih sustava.

Lorenzo ne samo da može postati sljedeći uragan nad Atlantikom, već bi mogao postati i glavni uragan ovoga tjedna. Vjetrovi će sredinom tjedna usmjeriti Lorenza na putanju zapad-sjeverozapad, a kasnije ovog tjedna vjetrovi mogu biti takvi da uragan “drže” uglavnom sjeverozapadno. Ako se ova putanja zadrži, oluja bi mogla izbjeći veći dio Kariba.

Zbog Karen izdana su upozorenja na tropske oluje tijekom ponedjeljka za Portoriko te Sjedinjene Države. Dok se predviđa da će Karen do kraja ovog tjedna ostati slaba, oluja će vjerojatno uzrokovati obilne kiše. Od četvrtka do sljedećeg tjedna, Karenin put vrlo je neizvjestan jer vjetrovi mogu postati još slabiji, a samim time i nepredvidljiviji.

Fotografija je snimljena u ponedjeljak ujutro, 23. rujna 2019., prikazuje mnogo oblaka iznad istočnih Kariba, povezanih s Karen. Portoriko se nazire u gornjem središnjem dijelu fotografije. (NOAA)

Meteorolozi vjeruju da će se tropska oluja Jerry približiti dovoljno blizu Bermudima da bi im sredinom tjedna donijela obilnu kišu te jake vjetrove. Jerry je oslabio od uragana kategorije 1 u tropsku oluju rano u subotu ujutro, dok je prolazio nekoliko stotina kilometara sjeverno od otoka Leeward, te Portorika.

Jerry iznad otvorenog Atlantika u ranim satima ponedjeljka, 23. rujna 2019. (Foto / NOAA)

Sličan sadržaj