Lorenzo postao noćna mora tegljaču Bourbon Rhode na čijem je čelu Hrvat | Za članovima posade intenzivno se traga

Francuski brod Bourbon Rhode na Atlantiku je potonuo uslijed prodora vode nakon što ga je pogodio uragan Lorenzo 4. kategorije s valovima i do 20 metara. Tegljač dug 60 metara ostao je bez motora. Bio je na putu od Las Palmasa prema Georgetownu u Gvajani, oko 1200 nautičkih milja od otoka Martinique.

Francuska kompanija objavila je da je operacija potrage za tegljačom Bourbon Rhodea počela 26. rujna. Mobilizirane spasilačke ekipe pronašle su čamac za spašavanje s tri člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50 (francuske ratne mornarice) koji je posebno opremljen za takve zadaće, priopćila je kompanija.

Trojicu mornara preuzeo je liječnički tim trgovačkog broda koji je stigao u pomoć i trenutačno su na promatranju, dodaje u priopćenju.

Bourbon potvrđuje da je brod potonuo. Nastavlja se potraga za preostalih jedanaest u nešto boljim vremenskim uvjetima.

Cross AG (Operativno pokrajinsko središte za praćenje i spašavanje) i francuska ratna mornarica mobilizirali su sva raspoloživa sredstva, uključivo zrakoplove Falcon 50 koji nadlijeću područje potrage. Nekoliko trgovačkih brodova skrenuto je s rute kako bi pružili pomoć, kao i zrakoplov američkog NHC-a (Nacionalnog središta za uragane), navodi Bourbon.

Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i s francuskom ratnom mornaricom, dodaje se u tekstu i napominje da je kompanija u neprestanom kontaktu s obiteljima mornara i pruža im svu moguću pomoć.

O nesreći se oglasilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je objavilo da je kapetan broda hrvatski pomorac i da, osim njega, na brodu nije bilo hrvatskih državljana. (HRT/HINA)

Sličan sadržaj