MALO XAVEROVIH OBLAKA DOŠLO I DO NAS / ANTICIKLONA NAJMANJE DO POSLJEDNJEG TJEDNA OVE GODINE


Danas smo i mi mogli vidjeti superciklonu Xaver / ciklonu Sv.Nikole na djelu, koja bjesni sjevernom Europom. Nešto od njega došlo je u vidu naoblake i kod nas, a do nedjelje možemo dobiti i koju kap kiše. To je ujedno sve što ćemo od njega dobiti, jer će njegov prodor u novom tjednu pogurati anticiklona koja će zasjesti na “tron” europske sinoptike. I ne samo to, dokle god pogled seže na kartama, većim dijelom Europe će vladati anticiklona, a prodori će u početku prlaziti istokom Europe, a zatim će i njih snažna anticiklona potpuno izgurati iz Europe, a mogla bi potrajati i najmanje do posljednjih sedam dana 2013. godine. Gornja slika govori za sebe, a u nastavku ćemo nešto detaljnije o vremenu.

Naoblaka od slabog prodora koji se tijekom petka premještao preko nas, postupno gubi bitku sa vedrinom. Veći dio Kvarnera je vedar, a samo u Gorskom kotaru ima povećane naoblake. Temperature se kreću od 3 do 7°c u gorju, a na Kvarneru, od 6°C u riječkom zaleđu do 14°C na otocima.

Subota će proteći u znaku pretežno sunčanog vremena na Kvarneru, a temperatura može rasti i do 15°C. Jutro bi moglo biti hladno u Gorskom kotaru, na mrazištima i do -10°C. Danju će temperatura uglavnom uhvatiti pozitivnu vrijednost. Vjetar će posvuda biti slab do umjeren.

Nedjelja će dovesti do prolaznog naoblačenja, gdje lokalno može pasti i vrlo malo kiše. Vjetar će biti slab do umjeren sjevernih smjerova, a temperatura se neće značajnije mijenjati.

U novom tjednu prognostički modeli vide potpunu dominaciju anticiklone koja će u potpunosti otkloniti mogućnost bilo kakve promjene vremena čak idućih 15-ak dana.
Prevedeno u prognozu vremena to znači, Jadranu puno sunca, a nećemo pretjerati ako upotrijebimo i riječ “toplina” jer će temperature biti iznadprosječne za doba godine.
Unutrašnjost i niži gorski predjeli mogu dobiti i mogućnost dugotrajnije magle, a sve ovisi o položaju anticiklone. Bude li magle, Hrvatska će imati dva tipa vremena, “umjetnu zimu” na kontinentu i u nižem gorju, gdje temperatura neće ići iznad 0°C, i pretežno sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme na Jadranu i u najvišem gorju. Na Jadranu temperatura može i do 20°C, posebno južnom, a u najvišem gorju temperatura preko 5°C neće biti rijetkost.
Otpadne li pak višedenevna magla na kontinentu, svi ćemo imati proljetno vrijeme usred prosinca, ali nemojmo još otpisivati zimu, tek je počela.

Tomislav/RIMETEO

Sličan sadržaj