“XAVER” HARA SJEVEROM EUROPE, BROJ POGINULIH RASTE


Superciklona Xaver pogodila je sjever Europe obilnom kišom, razornim vjetrom, a povišena razina mora dovela je i do poplava. Sustav se tijekom srijede premještao s Atlantika u Baltičko more gdje se dodatno produbio.

VELIKA BRITANIJA
U četvrtak ujutro snažni vjetrovi pogodili su Škotsku s udarima do 228km/h, a vjetar je počinio i značajniju materijalnu štetu, a došlo je i do nestanka struje. 100 tisuća ljudi ostalo je bez struje. Ubrzo po jačanju vjetra došlo je otežanog prometovanja ili potpunog prekida u kopnenom prometu.
Britanska agencija za okoliš izdala je upozorenje najvećeg stupnja za brojna područja u Škotskoj i Engleskoj, a u Engleskoj i Škotskoj je zbog prijetnji od poplava evakuirano preko tisuću ljudi. Zbog zaštite Londona, podignuta je i brana na rijeci Temzi
U nevremenu je poginula jedna osoba.

NJEMAČKA
Najveći stupanj upozorenja izdan je i u sjevernoj Njemačkoj, a padala je obilna kiša i susnježica. U prometnoj nesreći u Potsdamu, poginuo je muškarac, prva žrtva ove ciklone. Vjetrovi su puhali do 155 km/h. Nevrijeme je poremetilo cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet. U Hamburgu je zabilježena plima koja je poplavila dio grada.

NIZOZEMSKA, BELGIJA
Nizozemska se također našla na udaru ciklone, prvenstveno zbog valova i visoke plime koja je prijetila, ali i vjetra. Izmjeren je udar od preko 150 km/h. Slična situacija bila je i u Belgiji, a u Belgiji je evakuirano obalno područje, dok je Nizozemska zatvorila svoje brane kako bi obranila zemlju od valova i plime.

SKANDINAVIJA
Utjecaja ciklone nije pošteđena ni Skandinavija. Vjetar i kiša, otežavali su promet, a u Danskoj je poginula jedna osoba, četvrta žrtva ciklone.

POLJSKA
Oluja Xaver stigla je i do Poljske. Najgore je na sjeveru zemlje, uz Baltičko more. Prema posljednjim podacima, poginulo je sedmero ljudi. Olujni vjetar rušio je stabla i električne stupove. Više od sto tisuća kućanstava ostalo je bez struje, tri su osobe poginule u automobilu na koji je palo stablo.

Prema podacima iz poljske službe za krizne situacije, vjetar je puhao i brzinom od 135 kilometara na sat.

Sličan sadržaj