Međunarodni skup o sezonskim prognozama

Izrada i primjena sezonskih prognoza bit će u središtu međunarodnog znanstveno-stručnog skupa SEECOF-18/MedCOF-9/PRESANORD-11 Climate Outlook Forum koji organizira DHMZ od 20. do 23. studenog 2017. u Zagrebu, u Hotelu Panorama.

Ovaj događaj koji financira Svjetska meteorološka organizacija, okupit će 40-ak znanstvenika i stručnjaka za sezonske prognoze iz mediteranskih zemalja Europe, Azije i Afrike. Oni će razmijeniti iskustva vezana uz vremenske prilike prošle sezone (ljeto 2017.) te analizirati dostupan prognostički materijal za sljedeću sezonu. Također, zajednički će izraditi službenu prognozu za zimu 2017./2018. za mediteranske zemlje koja će biti objavljena i na web stranici DHMZ-a.

Na skupu će se održati sjednice i sastanci regionalnih klimatskih foruma (RCOF):

  • Mediteranskog klimatskog foruma
  • Klimatskog foruma Jugoistočne Europe te
  • Klimatskog foruma Sjeverne Afrike.

Zadnji dan skupa, u četvrtak 23. 11. 2017., održat će se i radionica za sadašnje i eventualno buduće korisnike sezonskih prognoza u Hrvatskoj (hidrolozi i agrometeorolozi DHMZ-a, Ministarstvo obrane, HEP,  Hrvatske vode, Hrvatske ceste…). Radionica je zamišljena kao dvosmjerni forum između korisnika i stručnjaka kako bi buduće sezonske prognoze bile što prilagođenije potrebama korisnika.

Naslovna fotografija: HRT/ Izvor teksta: DHMZ-HRT.

Sličan sadržaj