Miran i većinom stabilan tjedan, za vikend naoblačenje

Izvor naslovne ilustracije: Neverin
Prikaz trenutne sinoptičke situacije nad Europom.

Na vrijeme je u prošlom tjednu utjecala anticiklona koja se nalazi nad područjem središnje i južne Europe već gotovo dva tjedna. Zbog tog utjecaja prevladava suho vrijeme, a odmicanjem centra anticiklone sjeverno od nas (Njemačka), zaredali su se potpuno vedri i topli dani s obzirom da smo ušli i pod djelovanje toplog sektora anticiklone.

Sinoptička situacija

Trenutno se stoga nalazimo jugozapadno od centra anticiklone koja pokriva gotovo cijelu Europu izuzev krajnjeg istoka i zapada gdje se nalaze ciklonalni sustavi. Onaj na zapadu je dosta slabiji od istočnog, a razlog je što razdvaja dvije jake anticiklone (Azorsku i Europsku), a na naše će područje utjecati neposredno zadržavajući Azorsku anticiklonu još koji dan na svom mjestu (otočje Azori).

Raspadom ciklonalnog sustava tijekom četvrtka doći će do spajanja dviju anticiklona te u isto vrijeme i odvajanje istočnog centra prema Turskoj pa će se naše područje ponovno naći pod utjecajem anticiklone, no uz drugačiji smjer kretanja visinskog strujanja zraka koji će ovaj put puhati sa zapada prema nama. Takav smjer visinskog strujanja zraka pogoduje sakupljanju i podizanju određene količine vlage s mora što će povećati stupanj naoblake krajem radnoga tjedna.

Nakon što se centar anticiklone u subotu bude nalazio nad Francuskom, zbog jačanja ciklonalnog sustava na sjeveru Europe, doći će do odmicanja anticiklone prema sjeverozapadu što će potpomognuti spuštanju hladnog zraka kojeg je ciklona sakupila sa sjevera kontinenta.

Prikaz sinoptička situacije u subotu kada će se između ciklone kod Latvije i anticiklone zapadno od Francuske spustiti hladan zrak prema našem području. Izvor : Neverin

Hladan bi se zrak trebao spuštati sa sjeveroistoka Europe prema našem području, no pritom bi moglo doći do začetka formiranja sekundarne ciklone kod Genove koja se u konačnici ne bi oformila do kraja, ali bi mogla „izazvati” dodatno povećanje vlage u zraku. Povećanjem vlage, a kasnije i nailaskom hladne fronte sa sjeveroistoka, moguća je pojava i slabih oborina krajem tjedna, no modeli su i dalje skloni čestim izmjenama tako da ćemo vas pravovremeno izvijestiti u petak o vremenskoj situaciji za nadolazeći vikend.

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda na čitavom području pretežno vedra. Još do jutra na području oko Senja može biti umjerene do jake bure, a zatim mirno kao i na ostatku područja. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od -6 do -1°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Prikaz brzine vjetra u srijedu ujutro. Izvor : Istramet

U četvrtak tijekom jutra i do sredine dana postoji mogućnost pojave magle na moru, uglavnom na jugozapadu Kvarnera i duž obale zapadne i južne Istre. Od sredine dana sa sjeverozapada će pristizati slaba do umjerena visinska naoblaka koja će se popunjavati prema kraju dana. U gorju će zapuhati slab do umjeren jugozapadnjak, a na Kvarneru slabo povremeno jugo. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, u zaleđu Rijeke stupanj dva niže dok u Gorskom kotaru od -1 do 4°C, no samo lokalno i niži minus. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Prikaz naoblake u četvrtak ujutro. Vidljiva je naoblaka na moru uz obalu Istre i dijelu jugozapadnog Kvarnera što sugerira na moguću pojavu morske magle. Izvor : Meteoadriatic

U petak na čitavom području uglavnom uz umjerenu naoblaku. U gorju će puhati slab i umjeren jugozapadnjak, a na Kvarneru tek povremen slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Subota također uz umjerenu naoblaku, vjetar će malo pojačati, a u nedjelju prema trenutnim izlazima modela oblačno, uz malu mogućnost za slabu rosulju ili kišicu, ponajprije u zaleđu Rijeke.

Detalje za vikend donosimo u novoj najavi u petak.

Sličan sadržaj