Pod djelovanjem anticiklone i niskih temperatura

Izvor naslovne ilustracije : Meteoadriatic
Prikaz minimalnih temperatura u srijedu ujutro.

Kao što smo i najavili u prošlotjednoj objavi, u novi smo tjedan ušli s osjetno nižim temperaturama zraka, može se reći i naj zimskijim temperaturama u ovoj sezoni pa su brojna mjesta uz obalu i na moru jutros zabilježile minuse. Time se srednja dnevna temperatura spustila na vrijednosti niže od prosječnih, a svemu tome pogodovao je utjecaj anticiklone nad središnjom i istočnom Europom.

Sinoptička situacija

Položaj te anticiklone doprinosi pomicanju bazena hladnog zraka koji se nalazi na području Rusije (ponajviše Sibira) prema središnjoj i južnoj Europi pa nam je stoga pristigao osjetno hladniji zrak, no zbog prelaska zraka preko relativno suhe površine (kopna) te zbog utjecaja anticiklone i visokog tlaka zraka, ovaj će val hladnoće biti obilježen stabilnim vremenom uz vjetar i niske temperature.

Jačanjem grebena anticiklone na zapadu Europe koji je povezan s centrom te iste anticiklone kod Ukraine, doći će do zamjene centra pa će se tijekom petka najviši tlak nalaziti na zapadu Europe, a grebenom će biti rastegnut skroz do krajnjeg istoka Europe. To će uzrokovati slabljenje i okretanje visinskog strujanja zraka na sjeverne smjerove što će doprinijeti mirnim vremenom te postepenim povlačenju hladnog zraka prema jugoistoku Europe.

Prikaz sinoptičke situacije u četvrtak za vrijeme jačanja lijevog centra anticiklone te slabljenja desnog (prvotnog). Naše će se područje tada nalaziti pod utjecajem mirnog vremena. Izvor : Neverin

Pomakom novog centra anticiklone od zapadne obale Europe prema Njemačkoj prema našem će području pristizati topal zrak u stražnjem sektoru anticiklone (zapadnom) pa se već tijekom vikenda očekuje povratak u prosječne temperature zraka, a ukoliko se nastavi trend zatopljenja, u novi bi tjedan mogli ući s temperaturama višim od prosjeka o čemu ćemo detaljnije pisati u novoj tjednoj najavi.

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda na Kvarneru potpuno vedra, a u Gorskom kotaru popodne i navečer uz umjerenu do potpunu naoblaku, te mogućnost za malo snijega. Puhat će umjerena do jaka bura, u Velebitskom kanalu s olujnim do orkanskim udarima, a u gorju slab povremen istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -3 do 2°C, u zaleđu Rijeke do -5°C, a na moru do 5°C dok u Gorskom kotaru od -13 do -8°C. Tijekom dana na Kvarneru 1 – 6°C, a u Gorskom kotaru od -8 do -3°C.

Prikaz brzine udara vjetra u srijedu navečer. Vidljivi su olujni, a samo lokalno i orkanski udari u Velebitskom kanalu. Izvor : Istramet

Četvrtak na Kvarneru ponovno potpuno vedar, a u gorju do sredine dana uz umjerenu naoblaku te zatim postepeno razvedravanje. Do jutra još uz umjerenu i jaku buru, u Velebitskom kanalu s olujnim udarima, a zatim slabljenje bure na umjerenu s jakim udarima. U gorju slab istočnjak do sredine dana, a zatim uglavnom mirno. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -3 do 2°C, u zaleđu Rijeke do -7°C, a u gorskom kotaru od -12 do -7°C. Tijekom dana na Kvarneru 2-7°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C.

Petak potpuno vedar na čitavom području. Slabe do umjerene bure još može biti na Kvarneru do sredine dana, a zatim postepeno slabljenje, na ostatku područja uglavnom mirno. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -2 do 3°C, u zaleđu Rijeke do -5°C, a u Gorskom kotaru od -11 do -6°C. Tijekom dana na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C.

Vikend uglavnom pretežno vedar, uz povremene nalete umjerene visinske naoblake. Vjetar uglavnom slab povremen, a temperatura za stupanj dva toplije svaki dan.

Sličan sadržaj