Mogućnost obilnije kiše prije stabilizacije vremena

Protekli dani bili su obilježeni s nešto manje oborina, premda su se preko dana u zaleđu obale te u gorju i kopnenom dijelu stvarali nešto jači sustavi popraćeni jakim oborinama i grmljavinom.
Bilo je to još jedno kraće razdoblje s više sunca, a i temperature su se kretale oko prosjeka.


Razdoblje u koje ulazimo početkom radnoga tjedna donosi nove obilnije oborine, nestabilno vrijeme, pljuskove i grmljavinu.

Takvo će vrijeme uzrokovati ciklonalno polje koje se smjestilo na Sredozemnom moru između Sicilije i Tunisa. Anticiklonalna polja smjestila su se po istočnoj i zapadnoj strani Europe te time stvorili blok zbog čega će ciklona biti prisiljena uzdizati se prema sjeveru prelazeći i preko našeg područja.
Po sjevernom dijelu Europe leži ciklonalno polje koje će spustiti hladnu frontu sa sjevera, a ona će slabijim dijelom zahvatiti dio Alpa te uzrokovati stvaranje nove sekundarne ciklone.

DHMZ


Od ponedjeljka ulazimo u period oblačnog i kišovitog vremena. Kiše će povremeno biti sredinom dana, a pasti će je između 5 i 20 mm. Vjetar će puhati umjeren do jak jugoistočnih i istočnih smjerova, malo slabije puhat će u zaleđu i kopna. Temperatura ujutro 12-16°C, u Gorskom kotaru oko 11°C. Tijekom dana oko 15°C, u Gorskom kotaru dva do tri stupnja niže.

Utorak donosi nastavak nestabilnog vremena, kiša će padati povremeno tijekom cijeloga dana, a lokalno može biti i stvaranja jačih sustava uz pljuskove i grmljavinu.

IstraMet

Past će 10-30 mm nove kiše dok će lokalna područja zahvaćena pljuskovima prelaziti i 50 mm. Puhat će jugoistočnjak i južni vjetar slabog do umjerenog intenziteta. Jutarnja temperatura slična kao u ponedjeljak dok će dnevna biti malo viša, na Kvarneru 15-20°C, a u Gorskom kotaru 12-15°C.

24-satna količina oborina po modelu ICON, IstraMet

Centar ciklone će se u srijedu naći zapadno od Istre pa će prilikom premještanja južnije, preko nas proći fronta uz nove oborine na čitavom području. Kiša će padati većim dijelom dana, a popodne i navečer slijedi prestanak oborina uz smirivanje vremena i razvedravanje s juga i zapada. Vjetar će okrenuti na buru koja će postepeno jačati prema kraju dana. Jutarnja temperatura 12-17°C, u Gorskom kotaru 10-12°C, tijekom dana stupanj dva više na cijelom području.

Period u kojeg ulazimo donosi nove obilne oborine u gotovo cijeloj PGŽ, možda i najjače u ovom mjesecu koji je već premašio prosječnu količinu oborina. Ulaskom u novi mjesec izgledna je stabilizacija vremena barem na nekoliko dana.

Sličan sadržaj