Mrazovito i hladno u noći Supermjeseca / U Crnom Lugu -13°C, Velim Munama i -15°C

Protekla je noć posvuda u PGŽ bila hladna, čak štoviše, na većini lokacija i najhladnija ove još uvijek kalendarske jeseni pa možda čak i nakon prošle zime.

Prema službenim podacima o minimalnim temperaturama za PGŽ, najhladnije je bilo u Pargu kod Čabra gdje je izmjeren minimum od -10°C, a tome je uveliko pridonijela vedrina, tišina te 30 cm snijega na tlu. U 7 sati u ponedjeljak, još je hladnije bilo u Crnom Lugu uz -13°C (14 cm snijega), dok su Delnice (19 cm snijega) bile na -10°C. Podatci o najnižim vrrijednostima temperature za ove dvije lokacije nisu nam poznate.
Neslužbeno se temperatura u Gorskom kotaru spuštala i do -15°C, koliko nam je javljeno da je izmjereno u Tršću.

Vrlo hladno uz pojavu mraza bilo je i na riječkom području. Iako je službeno u Rijeci izmjeren minimum od tek 0°C, automatske postaje na području grada ne bi se jedoglasno “složile” s tim podatkom. Na Rujevici je izmjeren -1°C, a na Pehlinu -2°C. Još je hladnije bilo u prigradu pa je ledenih -8°C izmjereno u Čavlima, a čak -15°C u Velim Munama.

Ništa toplije u odnosu na Rijeku nije bilo ni na otocima. Postaja na Krku (Njivice) -4°C, Rab (Mundanije) -1°C, 0°C je bilo u Cresu. (Pljusak.com)

Hladno je bilo i u ostatku zemlje, -11°C izmjereno je na Zavižanu, -7°C u Pazinu i Zagrebu (Maksimir), u Karlovcu i Varaždinu -6°C, Slavonskom Brodu -5°C, Osijeku -2°C. U Dalmaciji su minimalne temperature imale pozitivnu vrijednost, a najviših 8°C izmjereno na Palagruži.

Hladno će biti i u utorak ujutro, ali temperature ne bi trebale pasti niže od vrijednosti izmjerenih u ponedjeljak.

Ova hladna noć dogodila se isto kad i pojava Supermjeseca. Mjesec je u nedjelju navečer sjajio 16 posto jače i bio je, iz naše vizure, za sedam posto veći nego je uobičajeno.
Posljednji put fenomenu “supermjeseca” priliku smo imali svjedočiti u mjesecu studenom prošle godine, kad je zabilježena i najmanja udaljenost od mjeseca do zemlje od 1948. godine.

Idući Supermjesec moći ćemo vidjeti u siječnju.

Foto: David Faraguna

Sličan sadržaj