Do kraja mjeseca nestabilno i većinom iznadprosječno toplo

Sinoptička situacija, izvor: ČHMU

Završio je jedan napokon potpuno stabilan vikend uz proljetne temperature i sunčano vrijeme. No kako nam je kiša ovog mjeseca prisutna svaki tjedan, tako će morati i ovaj podariti par kišnih dana, a prednost je što bi to trebali biti radni dani, jer bi za vikend gotovo svi poželjeli stabilno vrijeme.

Sinoptička situacija

Sjeverozapadno od nas preko gotovo cijelog Atlantskog oceana smjestilo se polje visokog tlaka zraka, odnosno anticiklona koja tvori blok preko Atlantika. To anticiklonalno polje dolazi skroz do rubova zapadne i sjeverne Europe, a slabašnim grebenom je povezano i s anticiklonom na čijem se rubu trenutno nalazimo dok se centar smjestio malo istočnije od nas, kod Turske. Jedino područje na kojem bi se mogla smjestiti ciklona u ovom slučaju je oko Španjolske i zapadnog Mediterana te daleko na sjeveroistok prema Sibiru.

Naše će se područje već od danas navečer, a pogotovo sutra, naći pod utjecajem ciklonalnog sustava kod Španjolske koji se našao „zarobljen” sa svih strana anticiklonom pa će njegovo kretanje biti vrlo sporo. Pošto se sustavi teže pomicati prema istoku, tijekom utorka i srijede ciklonalni centar će nam biti najbliže, negdje oko Genovskog zaljeva, dok će anticiklona kod Turske uzdignuti greben prema Ukrajini i time će oslabiti spoj (greben) preko Skandinavije s atlantskom anticiklonom, što će otvoriti put cikloni sa Sredozemlja za prelazak u središnji dio kontinenta.

Time će nas centar ciklone zaobići preko sjeverne strane Alpa, no naše će se područje i dalje nalaziti u njegovom toplom i vlažnom sektoru pa se povremene nestabilnosti mogu nastaviti skroz do petka. Možemo reći i kako će nas upravo ta ciklona spasiti od novog nailaska hladnog zraka koji se nalazi preko cijele sjeverne Europe što će svakako ići na ruku poljoprivrednicima koji su i tako pretrpjeli štete ovog proljeća.

Krajem mjeseca i anticiklonalni blok na Atlantiku će početi slabjeti, odnosno pomicati u hladnija područja na Grenlandu, pa se već nazire i ulijetanje ciklonalnih sustava u Atlantik što će također pripomoći udaljavanju hladnog zraka iz Europe.

Za vikend je zasad izgledno i dalje ne potpuno stabilno vrijeme zbog nastanka nove ciklone kod Španjolske koja bi trebala proći sličnim putem kao i prethodna, no dosta brže pa ostaje samo pitanje “tajminga” kada bi nam fronta nestabilnog zraka naišla, o čemu ćemo svakako detaljnije pisati.

Prognoza vremena

Danas do kraja dana na čitavom području oblačno uz mogućnost za malo kiše. Puhat će slab i povremen vjetar sjevernih smjerova, u gorju mirno. Večernja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

U utorak potpuno oblačno uz povremenu slabu do umjerenu kišu osobito u drugom dijelu dana. Ponovno će zapuhati bura, na istočnom Kvarneru jaka s olujnim udarima dok u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana 12 – 17°C, a u gorju 5 – 10°C.

U srijedu do sredine dana uz umjerenu do potpunu naoblaku te povremenu slabu kišu. Zatim slijedi kratkotrajno razvedravanje do navečer kada ponovno stižu oblaci. Bura će do sredine dana potpuno oslabjeti, a zatim slijedi okretanje na slabo jugo, u gorju i umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C.

U četvrtak i petak ponovno uz više naoblake te povremenu kišu. Zapuhat će jugo, u gorju i pojačano, a temperaturno još stupanj-dva toplije. Detaljnu prognozu za vikend donosimo u četvrtak navečer.

Sličan sadržaj