Na istočnom Pacifku uragan Amanda nadomak 5. kategorije / Postala najjačim uraganom koji se u svibnju pojavio na istočnom Pacifiku

thumb

O ovom potencijalnom tropskom sustavu prvi put smo izvijestili 25. svibnja, 3 dana nakon što se na istočnom Pacifiku formirala tropska depresija koja je po prvotnim prognozama u krajnjem slučaju trebala biti uraganom 1. kategorije.

Međutim, kako tropski sustavi nisu baš najzahvalnija kategorija za prognoziranje, prognoza se obila o glavu i Amanda je prerasla u tropsko “čudovište”.

Pregled
22. svibnja, oko 23h po srednjoeuropskom vremenu, Amanda je postala prvom tropskom depresijom ove sezone na istočnom Pacifiku, s tlakom u centru od 1007 hPa.
18h nakon toga ojačala je na tropsku oluju uz manji pad tlaka u centru na oko 1005 hPa.
Status uragana 1. kategorije s tlakom u centru od 989 hPa dosegnula je u subotu, u 17h po srednjoeuropskom vremenu.
Potom je uslijedilo enormno jačanje, suprotno svim prognozama.
Danas u 17h, Amanda je bila supersnažni uragan 4. kategorije, na samoj granici prelaska u 5. kategoriju. Prema istom izvještaju, stalna brzina vjetra iznosi 250 km/h, sa tlakom u centru od samo 932 hPa.

ep201401

Time je postala najjjači uragan na istočnom Pacifiku u svibnju, otkako se vodi takva evidencija.

Prognoze kažu da joj slijedi slabljenje i da neće doseći 5. kategoriju (iste su rekle da od nje neće biti jačeg uragana od 1. kategorije), ali s tropskim sustavima se nikad ne zna.

Jedno je sigurno, Kalifornijski zaljav još je preko 1000 km daleko, a do tada će Amanda osjetno oslabiti.

Naslovna: TWN,
U tekstu: Wunderground.com

Sličan sadržaj