Na Krčkom mostu udar vjetra od 160 km/h / Snijeg pao na Visu i Korčuli

Bura koja je puhala tijekom ponedjeljka na Kvarneru bila je jaka do olujna s orkanskim udarima, zbog čega su nastale brojne poteškoće u odvijanju kopnenog i pomorskog prometa. Prema podatku DHMZ-a do 19h, najjači udar izmjeren je na Krčkom mostu, a iznosio je 144 km/h. U Jasenicama je izmjeren udar od 130 km/h, u Povilama 126 km/h, Senju 109 km/h, a u Novalji 108 km/h. Kasnije tijekom večeri na Krčkom mostu izmjeren je udar bure od 160 km/h.

Od tada do noćnih sati (01 h) bura je i dalje prisutna pa se na Kvarneru mjere olujni udari i do 90 km/h, a i na riječkom području pojedine automatske postaje u prvom su satu utorka dosegnula olujne udare, a bura će tek jačati.
Na snazi je čitav niz zabrana i ograničenja od strane HAK-a, što je i logično obzirom na snagu vjetra, a dodatne probleme stvara vijavica u Gorskom kotaru koja smanjuje vidljivost, a snijega nošenog burom ima povremeno i uz kvarnersku obalu, naročito na istočnom priobalju gdje se prima i za podlogu. Tako je u Senju u 19h izmjeren 1 cm snijega, a ta će se visina do jutarnjeg mjerenja zasigurno povećati.

Ovako snažan vjetar koji puše posljedica je razlika u tlaku između našeg područja i juga Italije, gdje je prisutna ciklona koja donosi oborine ostatku zemlje te u manjoj mjeri sjevernom Jadranu (slika). Položena je prejužno da bi mogla znatno donositi vlagu Kvarneru, zbog čega će snijeg koji bude padao, uglavnom biti donesen burom iz Gorskog kotara, a u manjoj mjeri će i padati, ukoliko se ciklona ne pomakne još malo na sjever.

Zato su se srednjodalmatinski otoci našli na savršenoj putanji ciklone, koja je uspjela donijeti snijeg do Korčule i Visa, a zabijelili su se uglavnom viši predjeli ovih otoka kao i poluotok Pelješac. Povremenog snijega bilo je i uz dalmatinsku obalu. Obilna kiša pala je na Lastovu.

Za kraj još jednom ćemo ponoviti napomenu iz prethodne vijesti. Bura će tek ojačati i puhati od utorka do srijede u drugom dijelu dana i olujnim prosjekom. Povremeno će donositi snijeg do obale iz Gorskog kotara u kojem će pasti i veća količina snijega, a stvarat će se vijavice i zapusi. Snijeg može padati i na riječkom području, ali se ne očekuje znatnija akumulacija, osim na mjestima bližim Gorskom kotaru, odnosno istočni prigrad i istočni dio Kvarnera, gdje će ga donositi bura. Ukoliko bi došlo do pomaka ciklone sjevernije i do Kvarnera bi stiglo više oborina.
Bura će u Rijeci oslabjeti u srijedu u drugom dijelu dana, a na istočnom priobalju u četvrtak u drugom dijelu dana, a do tada bi bilo najbolje da se ne ide na put bez prijeke potrebe.

Sličan sadržaj