Bura i snijeg ometaju promet u PGŽ, jačanje se tek očekuje!

Na nova meteorološka uzbuđenja, nije trebalo dugo čekati. Kraća pauza tijekom subote i nedjelje, a već u ponedjeljak, s jačanjem ciklone na jugu Italije nova meteorološka zbivanja.

Oni se na Kvarneru manifestiraju uglavnom kroz umjerenu do jaku buru s olujnim udarima koji na istočnom dijelu otoka Krka dostižu i gotovo 100 km/h. Uz buru ima i snijega koji je stigao iz Gorskog kotara nošen vjetrom.

Prema izvještaju HAK-a bura stvara velike poteškoće u prometu zbog čega su na snazi brojne zabrane i ograničenja pa čak i na riječkoj obilaznici između čvorova Škurinje i Orehovica, gdje je promet dozvoljen samo osobnm vozilima.
U prekidu su sve pomorske linije riječkog okružja.
Uz vjetar, u Gorskom kotaru povremeno pada snijeg. Posvuda je hladno.

Bura će tek ojačati i puhati od utorka do srijede u drugom dijelu dana i olujnim prosjekom. Povremeno će donositi snijeg do obale iz Gorskog kotara u kojem će pasti i veća količina snijega, a stvarat će se vijavice i zapusi. Snijeg može padati i na riječkom području, ali se ne očekuje znatnija akumulacija, osim na mjestima bližim Gorskom kotaru, odnosno istočni prigrad i istočni dio Kvarnera, gdje će ga donositi bura. Ukoliko bi došlo do pomaka ciklone sjevernije i do Kvarnera bi stiglo više oborina.
Bura će u Rijeci oslabjeti u srijedu u drugom dijelu dana, a na istočnom priobalju u četvrtak u drugom dijelu dana, a do tada bi bilo najbolje da se ne ide na put bez prijeke potrebe.

Meteoalarm je Rijeku “zavio” u crveno, poglavito zbog orkanskih udara bure koji se očekuju, ali iz DHMZ-a ostavljaju mogućnost i formiranja 5 do 10 cm snježnog pokrivača zbog čega će Zimska služba u Rijeci od 19h biti u 2. stupnju pripravnosti.

Slično se očekuje i u srijedu, iako će u drugom dijelu dana bura oslabjeti na riječkom području, a zadržati snagu na istočnom priobalju. Ostat će mogućnost za povremen većinom slab snijeg na riječkom području i istočnom priobalju, dok će u Gorskom kotaru pasti i novih 10-ak cm snijega.

U četvrtak će se vrijeme smiriti, a slično se očekuje i do kraja tjedna uz hladna jutra i postupno zatopljenje tijekom dana.

Vijesti uz promjenu:

Na Krčkom mostu udar vjetra 144 km/h

Bura puhala 189 km/h na Krčkom mostu, u Rijeci ima štete, a u Gorskom kotaru pola metra snijega

Sličan sadržaj