Na Paškom mostu bura do 218 km/h / Cjelodnevni minusi na većem dijelu Jadrana, a iduća noć bit će još hladnija

Frane Pavić@Paški most

Arktički zrak je stigao. To se posebno vidi na Jadranu gdje su temperature osjetno ispod prosjeka za doba godine. Primjerice, Rijeka, Split i Dubrovnik tijekom petka ne izlaze iz negativne vrijednosti temperature.

Jutarnje temperature u Hrvatskoj posvuda su bile ispod nule, izuzev Palagruže koja je imala 2°C. Najhladniji su bili Sv. Jure s -19°C, Zavižan s -18°C, Puntijarka s -14°C.

Ovaj se hladni val manje osjeti u unutrašnjosti, koja i nema neke ekstremnije vrijednosti temperature, a cjelodnevan minus imali su tijekom prosinca za vladavine anticiklone.

Isto se ne može reći za Jadran, posebno Dalmaciju. Hvarskih -1°C od petka ujutro zvuči kao znanstveno fantastični film, a minimalna je temperatura u Splitu spustila se i do -3°C.
Isto toliko su u PGŽ mjerili Rijeka i Rab, dok je u Malom Lošinju bilo -2°C.

Pretežno vedro vrijeme uz povremeno umjerenu naoblaku je na sjevernom Jadranu. Puše bura, umjerena i jaka, podno Velebita i olujna.
U Gorskom kotaru je umjereno oblačno vrijeme, dok je u Lici pretežno oblačno gdje može biti i poneke pahulje snijega. Vjetar je sjevernih smjerova, umjeren do jak, mjestimice i olujan.

I dalje je vrlo hladno, gotovo posvuda su temperature zraka ispod nule, ponegdje uz obalu su na nuli ili stupanj iznad. Ali to ništa ne znači jer uz buru dojam hladnoće je još izraženiji.
Poreč mjeri 2°C, Pula, Rabac i Rovinj su na 1°C, Bakar, Cres, Krk, Malinska i Opatija 0°C, Crikvenica, Mali Lošinj, Rab i Rijeka -1°C, Pazin i Senj -2°C, Kukuljanovo -3°C, Otočac -7°C, Crni Lug, Delnice, Gospić -8°C, Parg -9°C, Platak -11°C te Zavižan -19°C.

Od temperatura iz ostalih dijelova Hrvatske, u 13h, u Dubrovniku je -1°C, Zagrebu i Osijeku izmjereno -3°C, a isto toliko mjeri i Split, u Varaždinu je -4°C,a u Hrvatskoj Kostajnici -6°C. U unutrašnjosti povremeno propadava snijeg, dok je na Jadranu uglavnom sunčano, ali vjetrovito.

Upravo je bura ključan faktor ovog hladnog prodora. U petak do podneva na Paškom mostu izmjeren je udar od 218 km/h, Jasenicama 196 km/h, Zavižanu 148 km/h, a tijekom četvrtka bura je dominirala na jugu zemlje pa je u Prevlaci izmjeren udar od 145 km/h. Bilo je bure i na Krčkom mostu s izmjerenih 125 km/h.

Bura je u Rijeci jača tijekom petka, nego što je bila tijekom četvrtka. Jačanje na službenoj postaji na Kozali kada je o prosječnom puhanju riječ, uslijedilo je nakon 9h, a u 13h izmjeren je prosjek od 6.5 m/s, a i dalje bura puše tim intenzitetom s jačim udarima, ali o njima nemamo podatak.
Na automatskim postajama na Kvarneru, u 14:30h najviše puše na Lošinju, Rabu i Krku gdje je bura jaka s olujnim udarima.

Slabljenje bure započelo je u Dalmaciji, iako prema posljednjim mjerenjima od 14h udari i dalje prelaze 100 km/h i u Splitu i u Dubrovniku, ali nisu to više udari od preko 140 km/h, koliko su ove dvije postaje imale u jutarnjim satima petka.

Još uvijek su zbog vjetra na snazi brojne zabrane i ograničenja, informacija je puno pa predlažemo HAK za detaljno informiranje.

Bura će dodatno slabjeti tijekom subote u poslijepodnevnim sati na Kvarneruma, iako će još podno Velebita i na lošinjskom području biti jaka s olujnim udarima.
Uz slabljenje bure ide i hladnija noć pa će ponovno biti hladno ili vrlo hladno, a subotnje će jutro na Jadranu donijeti temperature kakve se na Jadranu kao cjelini nisu dugo mjerile pa čak niti u veljači 2012. godine kada je sjeverni Jadran pogođen s 15 dana iznimne hladnoće, ali tako hladno nije bilo u Dalmaciji.

Za subotu ujutro na Jadranu predviđaju se temperature -7 do -5°C, a tijekom dana do 1 ili 2°C, s time da će Dalmacija biti toplija od sjevernog Jadrana, izuzev dubrovačkog područja. Na kopnu i u gorju vrlo hladno jutro uz temperaturu uglavnom od -16 do -11°C, tijekom dana neće biti više od -5°C.

Nedjelja će imati također hladno jutro, ali bi tijekom dana trebalo biti toplije. Hladnije vrijeme moglo bi potrajati i do sredine sljedećeg tjedna, uz hladna ili vrlo hladna jutra, ali tijekom dana na Jadranu pozitivne temperature, dok bi se u unutrašnjosti i gorju mogli zadržati i minusi.

Sličan sadržaj