Na krajnjem sjeveru Europe i ispod -40°C, poplave u Njemačkoj, “jadranski” snijeg Italiji

Europa se nalazi na udaru najhladnijeg zraka, još od veljače 2012. godine, a hladnoća se ovog vikenda spušta sa sjevera na sam jug i jugoistok Europe, a u kombinaciji s hladnoćom dijelovi Balkanskog poluotoka dobili su i obilniji snijeg.

Najhladnija noć s gotovo -42°C bila je u finskoj Laponiji uz granicu sa Švedskom. U sjevernoj Švedskoj, temperature su također niže od – 41°C, što stanovnicima, inače naviknulima na teške zime, ipak stvara teškoće.

Zbog velikog gradijenta tlaka između Skandinavije i Balkana, uz arktičku hladnoću stigao je i snažan vjetar koji doprinosi osjetu hladnoće od -50°C.

HRT izvještava kako su tijekom posljednja 24 sata u Poljskoj od smrzavanja preminule tri osobe, a 46 ih je umrlo od studenog, priopćio je danas Centar za sigurnost pri poljskoj vladi i apelirao na Poljake da posebno u tijekom ove hladne oluje Axel pozovu policiju čim primijete nekoga u životnoj opasnosti. Poljacima je savjetovano da se toplo obuku, ne piju alkohol i reagiraju kada vide nekog tko je u opasnosti na zimi. Broj žrtava zime povećala su i dva fatalna trovanja ugljičnim monoksidom iz neispravnih peći.
Na sjeveroistoku Njemačke – olujni zimski val izazvao je najveće poplave u posljednjem desetljeću. Mjesta i gradovi uz obalu Baltičkog mora u blizini granice s Poljskom – poplavljeni su, a materijalna šteta je golema.
Zabilježeni su stogodišnji rekordi kada je riječ o razini mora – koje se ponegdje dignulo gotovo dva metra. U luci Wizmar noćas je bila gotovo 2 metra iznad uobičajene.

Istovremeno se ciklona nad Jadranom pomaknula na istok, a zbog nje i bure, istočna talijanska obala dobila je i obilniji snijeg uzrokovan tzv. jadranskim snježnim efektom.

Sličan sadržaj