NA PLATKU BLIZU 120 MM KIŠE / KIŠAN I NOVI TJEDAN / DUGOROČNO VIDLJIV TREND SMIRIVANJA ATLANTIKA


Drugi je dan djelovanja prostranog polja niskog tlaka zraka, čiji se centar nalazi u Sjevernom moru, a preko njegovih fronti nestabilnosti stižu i do naših krajeva.

Od subote do danas na Platku je palo 120 mm kiše. 37 mm palo je u Njivicama, od toga većina većina jučer, 23 mm u Selcu, 21 mm u Velikoj Lešnici i u Rijeci na Pehlinu. Na preostalim postajama, na većini je zabilježena kiša od 2 do 19 mm, dok jedino na Susku nema mjerjive količine kiše.

Nedjelja sa sobom nosi nastavak ciklonalnog utjecaja, fronta sa sjeverozapada svojim dolaskom do Alpa prouzročila je formiranje ciklone nad Italijom te se nove oborine tek očekuju.
Županijom se otežano prometuje. Na autocesti A 6 Rijeka-Zagreb vidljivost je zbog magle smanjena na dionici Kikovica – tunel Tuhobić, a na jak vjetar upozoravamo između čvorova Kikovica i Vrbovsko. Vozi se po mokrim i skliskim kolnicima. Temperature su prave južne, na Kvarneru od 16 do 22°C, a u Gorskom kotaru od 11 do 16°C.
Kiša trenutno pada u većem dijelu Gorskog kotara, dok je veći dio Kvarnera suh, ali rekli smo, vjetrovit.

I ponedjeljak će biti kišan, u početku sa prolaznim zahlađenjem po visini, ali po najnovijim maerijalima, čak ni na sjeveru Hrvatske snježna granica neće biti niža od 1400 metara, a u Gorskom kotaru ispod 2000, pa mogućnost snježnih oborina čak i u najvišem gorju isključujemo. Za to vrijeme vjetar će samo prolazno i na Kvarneru i u Gorskom kotaru okrenuti na sjeverne smjerove.
Zahlađenje po visini brzo će se tijekom ponedjeljka povući i ostaviti prostor novom valu topline, zbog nastanka nove ciklone nad Italijom koja će biti generirana novom frontom sa Sjevernog mora koja će stić do Alpa.

Noć na utorak te veći dio utorka (slika: model Aladin/HR) bit će vrlo kišni pa lokalno može pasti i novih preko 50 mm kiše, a kiša se očekuje gotovo posvuda u Hrvatskoj. Naravno, nemoguće je da svugdje padne isto. Bit će i jakog pa možda i olujnog vjetra na obali, ali i u planinama.

Prvi dio srijede također bi mogao biti promjenjiv i nestabilan, a onda bi trebalo doći do prolaznog djelomičnog razvedravanja uz kretanje vjetra ponovno na buru, koja bi već do četvrtka poslijepodne trebala okrenuti na južni smjer.

Potom se već od petka vidi nova kiša koja bi mogla potrajati i do kraja vikenda. Sve u svemu vrijeme bez velike promjene u sinoptičkoj situaciji nastavlja se. Nije to više utjecaj atlantske ciklone od koje smo dobivali toplinu s jugozapada i malo vlage, već nam stižu fronte sa sjeverozapada uz stvaranje ciklona nad Italijom, ali smo i dalje pod utjecajem iznadprosječne topline.

Već nekoliko dana na prognostičkim kartama postoji trend stvaranja anticiklonalnog bloka na Atlantiku, uz aktivno Sjeverno more, s kojeg bi nam pristigla fronta sa hladnim zrakom i prouzročila stvaranje ciklone u Sredozemlju, što bi otvorilo prostora za prvi snijeg u gorju.

Kantrida, Ivana Šarić

Rijeka (Zamet), Valentina Šikić

Viškovo (Kosi), Alen/RIMETEO

Selce, Ante Petty

Sličan sadržaj