Na riječkom području ciklona donijela oborinski miks, gorje i najviši predjeli riječkog područja dobili konkretniji snijeg

Situaciju koja je protekle noći i jutra vladala na riječkom području, što se oborine tiče najbolje smo opisali u objavi na našoj Facebook stranici koja je glasila: “Od oborina bi bilo lakše napisati čega nema, ali uglavnom ima svega, od kiše, ledene kiše, susnježice te snijega osobito u gorskim krajevima te riječkom zaleđu/prigradu”.

Oborine je donijela ciklona iz srednjeg Sredozemlja, a koja je svojom pozicijom držala temperature po visini graničnima. Zbog toga je na istoj nadmorskoj visini temperatura bila različita. Najbolje se to vidi na primjeru Hreljina koji je dobio i snijeg i kišu koja se smrzava u dodiru s tlom na negativnoj temperaturi, zbog čega je na tom području došlo i do nestašice struje.
Istovremeno je Drenova, koja se nalazi na gotovo istoj nadmorskoj visini imala temperaturu od čak 4°C, oko 3 sata ujutro, dok je Hreljin imao -2°C.

Susnježice i snijega bilo je povremeno i na području Rijeke, naročito ujutro na istoku grada, a dojave o snijegu primali smo i iz okolnih gradova i općina. Međutim, primat je imala kiša, bilo je pretoplo i po visini i pri tlu da bi snijeg ozbiljnije padao.

Zato snijeg nije izostao u gorju te najvišim predjelima riječkog zaleđa. Prema podatku DHMZ-a od 7h, u Gorskom kotaru palo je oko 20 cm novog snijega pa se najviše snijega mjerilo u Delnicama 86 cm, zatim u Crnom Lugu 80 te Pargu 75 cm.
Lika je snijega dobila i do 30 cm, koliko je izmjereno u Otočcu, koji se jutros probudio s 53 cm snježnog pokrivača. U Gospiću je palo 26 cm, odnosno 52 cm ukupno.
Snijeg je padao i u sjeverozapadnom, zapadnom i sjevernom dijelu unutrašnjosti Hrvatske, 10-ak cm izmjereno ga je u Zagrebu, u Karlovcu 25, a u Varaždinu 6 cm.

Osim snijega, bilo je i kiše, na Kvarneru lokalno i 25 mm, u Dalmaciji mjestimice i do 33 mm (Pag, Zadar), do 7h ujutro.

Dan protječe u znaku oblačnog i većinom hladnog vremena, a za hladnoću se brine i bura koja je na poznatim lokalitetima i jaka. Temperature na automatskim postajama (pljusak.com) riječkog područja kreće se od 1 do 6°C, u gorju -3 do 0°C.

Još tijekom četvrtka mogućnost oborina, naročito u prvom dijelu dana, a onda je izgledno smirivanje vremena uz kidanje naoblake. Za vikend većinom suho i hladno.

HAK

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Snijeg otežava promet u Lici, Gorskom kotaru, sjevernom dijelu Hrvatskog primorja te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a po mokrim i skliskim kolnicima od kiše vozi se u Istri, Dalmaciji i dijelu Slavonije. U dijelu Gorskog kotara pada kiša koja se ledi u dodiru s tlom, a u dijelu Dalmacije mjestimice pada tuča. U većem dijelu unutrašnjosti kolnici su vlažni i skliski. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Naslovna: Hreljin | Denis Flego

Sličan sadržaj