Na sjeveru Italije i jugu Švicarske pravo ljeto

Zahvaljujući toplom fenu, na sjeveru Italije te jugu Švicarske jučer je vladalo pravo ljeto uz temperature zraka i iznad 30°C!

U švicarskom gradu Locarno, koji se nalazi tik uz granicu s Italijom jučer je izmjerena maksimalna dnevna temperatura od 30.5°C. Po podacima s mrežne stranice Ogimet (podaci s 2634 meteorološke postaje u Europi) to je najviša temperatura jučer izmjerena u Europi.

Fen (njem. Föhn, od lat. favonius: topli zapadni vjetar) je topli, suhi i većinom mahovit (naglo mijenja smjer i brzinu) vjetar koji se spušta najčešće niz sjeverne obronke Alpa. U Hrvatskoj je čest u Ogulinu.

Nastaje nakon što se na prisojnoj strani planina zrak uzdignuo i izgubio vlažnost oborinama, pa se na suprotnoj strani spušta suh i topliji nego što je bio na početku dizanja.

Uzrokuje nagli porast temperature i topljenje snijega, ako ga ima. Prema nekim istraživanjima, fen može uzrokovati porast temperature zraka za više od 10 °C u samo nekoliko minuta.

U nekim regijama vjeruje se da pojava fena kod mnogih ljudi izaziva nelagodu, razdražljivost, glavobolju i druge zdravstvene probleme.

Sličan sadržaj