Supertajfun Yutu obrušio se na Marijanske otoke

CNN, Yutu

U razmaku od samo dva dana na Tihom oceanu su formirana dva tropska sustava najviše pete kategorije jakosti. Uragan Willa je u ponedjeljak dosegnuo status pete kategorije s najjačim vjetrovima prosječne brzine 260 km/h. Pacifičke obale Meksika uragan je pogodio snagom treće kategorije s vjetrovima od 195 km/h. Na mjestu udara počinjena je veća materijalna šteta, ali ljudskih žrtava nema. Nakon ulaska na obale uragan Willa se brzo raspao nad meksičkim kopnom.

Na zapadnom Pacifiku istovremeno je jačao tajfun nazvan Yutu. Od utorka na srijedu Yutu je u samo 24 sata od tajfuna prve postao supertajfun najviše pete kategorije jakosti. Yutu je u prvim satima četvrtka, 25. listopada po lokalnom vremenu direktno pogodio otoke Tinian i Saipan koji spadaju u skupinu Marijanskih otoka. Satelitske snimke pokazuju da se otok Tinian našao direktno unutar oka supertajfuna. Na otoku Saipan živi oko 52 tisuće stanovnika, a na otoku Tinian njih oko 3100.

Supertajfun je pogodio to otočje s najjačim vjetrovima prosječne brzine od 287 km/h, a najjači udari su procijenjeni na 350 km/h. Nekoliko sati prije udara najjačeg dijela supertajfuna prestali su stizati podaci s meteoroloških postaja na tim otocima. Otok Guam (američki teritorij) nalazi se južnije od spomenutih otoka i izbjeći će udar najjačeg dijela supertajfuna.

Prema prognozama Yutu bi status supertajfuna pete kategorije trebao zadržati i slijedećih dana dok se bude kretao prema obalama Azije. Slijedećih pet do šest dana na njegovom putu nema otoka, a još je prerano preciznije odrediti hoće li Yutu doći do obala istočne Azije ili Japana. Dugoročnije prognoze idu zasad u smjeru njegovog skretanja na otvoreni ocean, bez dolaska do kopna.

S vjetrovima od 287 km/h Yutu se izjednačio po snazi s supertajfunom Mangkhut koji je u rujnu pogodio sjever Filipina i jugoistok Kine. Ta dva tajfuna, barem zasad nose titulu najjačih tropskih sustava na Zemlji u 2018. godini. (Crometeo)

Sličan sadržaj