Na snježnom Biokovu -6.5°C, u Makarskoj uz “škuru” buru 11°C

Na-snjeznom-Biokovu-6-5-u-Makarskoj-uz-skuru-buru-11-stupnjeva-Celzijevih_ca_large
Ivo Ravlić/CROPIX

Hladno vrijeme na Biokovu čiji su viši vrhovi pod snijegom i okovani ledom ne popušta, a razlika u temperaturi između najvišega biokovskog vrha Sveti Jure i Makarske se povećava i jutros iznosi više od 17 stupnjeva.

Naime, dok u Makarskoj puše “škura” bura, a jutrošnje temperatura je 11 Celzijevih stupnjeva, na Svetom Juri je jutros bilo minus 6.5 Celzijevih stupnjeva i lagana snježna mećava.

Dugo godina radim na odašiljaču HRT-a Biokovo ali rijetko se bilježe ekstremne temperaturne razlike između Makarske i Svetog Jure poput današnje, rekao je voditelj smjene Petar Babić.

“Škura” ili “mračna” bura nastaje kad ciklona prelazi preko Jadrana, a nad srednjom Europom jača anticiklona. U cikloni može iznad sloja bure postojati toplija i vlažna zračna struja pa u njoj nastaju oblaci, ponekad i kišni.

Iz makarskoga Gradskog centra Osejava upozoravaju vozače – ljubitelje snijega i planinskih zimskih radosti da je biokovska cesta od predjela Ravna Vlaška prekrivena snijegom kojega u nanosima ima više od pola metra, a kilometar – dva dalje prometnica je okovana ledom.

Iz Parka prirode Biokovo javljaju da je Park službeno otvoren za posjetitelje, ali je kretanje vozilima biokovskomn cestom od Ravne Vlaške do Vošca vrlo rizično zbog izrazito loših uvjeta na cesti, a od Vošca do vrha Svetog Jura je zatvorena za promet.

Zbog jake bure što na Makarskom primorju puše brzinom od pedesetak, a na udare i do 70 kilometara na sat i dalje je u prekidu trajektni promet između Makarske i Sumartina na otoku Braču. Na toj liniji trajekt ne plovi od jučer u 6 sati. (HINA)

Sličan sadržaj