NA ZAPADU EUROPE IZNADPROSJEČNA TOPLINA, NA ISTOKU IZNADPROSJEČNA HLADNOĆA


Dovoljno je pogledati trenutnu sinoptičku sliku nad Europom iznad i odmah se može vidjeti da sve što smo napisali u naslovu stoji. Proteklih dana, dok je na istoku Europe bilo i 10°C hladnije od prosjeka, zapad Europe imao je iznadprosječne i neobično tople temperature zraka.

Primjerice u rumunjskim planinama temperatura se spustila i do -15°C, a istovremeno je na britanskom otočju temperatura bila i do 20°C.
Od jugozapada Europe prema Skandinaviji prostire se anticiklona, dok je nad Islandom i Grenlandom snažan ciklonalni utjecaj, što znači da na neko vrijeme južni krajevi Europe mogu zaboraviti na hladnoću, jer je zarobljena spomenutom ciklonom u polarnom krugu.
Uspostavit će se snažna mlazna struja u smjeru zapad-istok, što bi značilo aktivnu ciklogenezu na Sredozemlju koja će južnim krajevima Europe podržavati nestabilno vrijeme s iznadprosječnim temperaturama zraka.

Za idući petak vidi se ponovna uspostava anticiklonalnog bloka na Atlantiku, uz ciklonama aktivno Sredozemlje. Međutim, na polu nema anticiklone tako da ni hladnoća ne može južnije zarobljena polarnim vortexom (vrtlogom, ciklonom)

To se vidi kroz praćenje North Atlantic Oscilation (NAO) I Arctic Oscilation (AO) indeksa. Što su i čemu služe pišemo uskoro u maloj školi kako prepoznati dolazak hladnoće.

Sličan sadržaj