“KAREN” OSLABILA NEPOSREDNO UZ OBALU SAD-a / “FITOW” PRED KINOM, “DANAS” PRIJETNJA JAPANU


Tropska oluja Karen koja je 03. rujna postala tropskim sustavom, sve više slabi kako se približava obali SAD-a. Trenutno se obali približava kao tropska depresija stalne brzine vjetra od 45 km/h. Udaljena je 165 km od kopna savezne države Louisiane. Razlog slabljenju ovog sustava je vjetar u višim slojevima atmosfere koji je spriječio daljnji razvoj. Do kraja vikenda Karen će još slabiti pa na kraju biti samo obična tropska ciklona bogata kišom.
Od Louisinane do Floride lokalno može biti izraženijih grmljavinskih pljuskova, lokalno i do 100 mm. Uz kišu lokalno može biti i jakog vjetra.
Unatoč raspadanju dio vlage od ovog sustava nastavit će put sjeveroistoka SAD-a gdje može biti izraženijih pljuskova. (Grafika: Accuweather)

Okrećemo stranu svijeta i ubaujemo u višu brzinu. Na zapadnom Pacifiku vrte se dva tajfuna. Prvi je Fitow. Trenutno je prve kategorije jako blizu kineskog kopna. Točno je na granici tajfuna 1. kategorije, stalne brzine vjetra od 120 km/h.
Južni dijelovi japanskog Ryukyu otočja dobili su tijekom subote izrazite pljuskove s jakim vjetrom pa lokalno ima i štete, dok žrtava nije bilo. Na Okinawi vjetar je puhao stalnom brzinom od 75 km/h, a palo je i više od 75 mm kiše.
Tajfun prolazi sjevernije od Tajvana, ali sa sobom nosi jako puno vlage pa se u gorju Tajvana očekuje obilna kiša uz mogućnost poplava i odrona.
Konačni cilj bt će istočna Kina i to jug područja gdje će sustav stići snagom tajfuna 1. kategorije, a odigraju li visinski vjetrovi značajniju ulogu, uspjet će ga oslabiti na tropsku oluju prije samog udara na kopno koji se očekuje u noći na ponedjeljak.
Može pasti lokalno i do 300 mm kiše uz vjetar brzine i do 130 km/h, posebno u obalnom području. Nakon ulaska nad kopno Fitow će slabiti, ali će i dalje biti po život opasan.

Japan je možda izbjegao direktan utjecaj tajfuna Fitow, ali čeka ga drugi tajfun vrlo zanimljivog imena, Danas. Dovoljno daleko i sjeveroistočno od Filipina Danas jesnažan tajfun 2. kategorije, stalne brzine vjetra od 175 km/h. Očekuje se jačanje i na 3. kategoriju prije nego prijeđe preko japanskog Ryukyu otočja.
Trenutno se kreće u smjeru sjeverozapada, ali u novom tjednu, baš pred kopnom Japana očekuje se zaokret u putanji pa bi tajfun mogao svojim centrom prelaziti baš preko Japana. Naravno, doći će do slabljenja kako se bude premještao sjevernije i blizu kopna.
Japan je suočen s po život opasnim vremenskim prilikama, naročito jug zemlje gdje se očekuju velike količine kiše i poplave, a sve uz orkanski vjetar. Obalnom području prijeti i plimni val zbog oluje kao i visoki valovi.
Osim Japana, vlaga će doći i do Korejskog poluotoka te su i tamo moguće poplave od obilne kiše.

Grafika: wunderground

Sličan sadržaj