TAJFUN FITOW POGODIO KINU, TAJFUN DANAS OKINAWU

Tajfun Fitow tijekom ponedjeljka ujutro po lokalnom vremenu prizemljio je na istoku Kine. Udari vjetra dostizali su brzinu i od 200 km/h, a lokalno je palo i do 200 mm kiše. Nastao je i jak plimni val te se more podignulo i nekoliko metara. Uz to, bilježeni su valovi i od 12 metara.
Tajfun je prilikom dolaska u Kinu usmrtio najmanje 3 osobe, prenose agencije.
Trenutno ga više nema na kartama tropske aktivnosti, ali će njegovi ostaci djelovati na vrijeme još nekoliko dana.

Njegov “rođak” tajfun Danas obrušio se punom snagom na japanski otok Okinawu. Radilo se o tajfunu 4. kategorije čija je stalna brzina vjetra gotovo dosezala 240 km/h! Trenutno nastavlja svoj put kao tajfun 3. kategorije u smjeru Japana, a prema najovijim prognozama ipak neće doći do direktnog udara na jugu zemlje, već bi tajfun trebao proći između Japana i korejskog poluotoka te dalje put sjeveroistoka uz slabljenje.
Imajući u vidu snagu ovog tropskog sustava, teško je za očekivati da će samo tako proći pored Japana i Koreja.

Dosadašnja sezona na zapadnom Pacifiku imala je 24 imenovana tropska sustava, od čega je bilo 10 tajfuna. Prognoze najavljuju nove tropske sustave vrlo skoro.

U sjeni intenzivnih tropskih zbivanja na zapadnom Pacifiku gotovo da smo ostala područja zaboravili. Tako se istočnim Pacifikom u smjeru zapada kreće tropska oluja Narda, koja bi samo prolazno mogla biti uraganom 1. kategorije. Još je daleko od bilo kakvog kopna, a posluže li je uvjeti prvo kopno trebali bi joj biti Havaji, iako su za to šanse vrlo male, jer se od srijede već vidi slabljenje.

Naslovna: tajfuni Fitow i Danas na zajedničkoj satelitskoj snimci.
Izvor priloženih grafika: wunderground

Sličan sadržaj