ZAPAD EUROPE POD ŠPANJOLSKIM UTJECAJEM / USKORO “NAPAD” S ISLANDA, A MOŽDA I PRVI OZBILJNIJI SNIJEG U ALPAMA

Iznadprosječno toplo vrijeme koje je trajalo u zapadnoj Europi približava se svome kraju. Do sada su ti krajevi bili pod konstatnim dotokom topline s juga, a idućih dana nalazit će se pod utjecajem fronte koja stiže sa sjeverozapada, preciznije južno od Islanda.

Fronta će u srijedu poslijepodne zahvatiti dio Velike Britanije donoseći osvježenje, a zatim se brzo spuštati južnije. Dio je to velike ciklonalne aktivnosti nad Sjevernim polom koja trenutno traje.
Spomenuta će dolina sa frontalnim poremećajem brzo se spustiti sve do Alpa, a hladniji zrak zahvatiti zemlje Beneluksa, Francusku i dio Njemačke.
Na Alpama će sve dodatno dobiti na snazi pa bi tijekom četvrtka na petak uz zahlađenje trebao pasti i prvi ozbiljniji snijeg. Fronta će prouzročiti i stvaranje ciklone u Genovskom zaljevu te destablizirati dodatno šire područje.

Istovremeno, anticiklonalni blok na Atlantiku proširit će se i na Skandinaviju te prekinuti hladne prodore sa dalekog sjevera Europe čime će dolina na Alpama ostati “usamljena” i okružena anticiklonama, što bi na kraju dovelo i do njenog raspada početkom idućeg tjedna nad kontinentom.
Naša će “Genovka” također biti kratkog vijeka, trajat će tijekom petka, a onda će uz slabljenje i premještanje preko sjevernog Jadrana otići prema sjeveroistoku, vrlo neobičnom putanjom.

U svakom slučaju, zanimljivosti vezanih uz vrijeme u Europi i kretanje sustava idućih dana neće nedostajati.
Za kraj da vidite da ipak negdje ima zime, naslovna slika je iz kampa Summit na Grenlandu, gdje ni u najtoplijem dijelu dana ne ide iznad -40°C, a velika hladnoća vidljiva je na kartama raspodjele hladnoće po visini nad tim područjem.

Sličan sadržaj