Najava ponedjeljka: Obilna kiša jak do olujan vjetar, mogućnost podizanja razine mora / Stabilizacija potkraj tjedna uz polarni prodor

web_uv10_SENJ_39

Subota je također donijela mjestimično i obilnije oborine za Kvarner i Gorski kotar. U Crnom Lugu palo je novih 124 mm kiše te je tako ta postaja u samo dva dana dobila preko 200 mm oborine. U Delnicama je palo 66 mm. Parg, koji je tijekom petka bio pošteđen nekih bitnijih oborina, u subotu je dobio 35 mm.
Intenzivan “snjegožder” istopio je sav snijeg u Gorskom kotaru pa nijedna postaja nema u nedjelju evidentiran snježni pokrivač.

Na riječkom je području kiše tijekom subote bilo upola manje nego tijekom petka. U Bakru je izmjereno 38 mm, a u Rijeci 29 mm. S ovih točno 29.2 mm oborine, Rijeka je prešla oborinski prosjek za siječanj koji iznosi 134.4 mm. Do nedjelje u 7h ukupno je u siječnju u Rijeci palo 152.2 mm kiše.

Otoci su od subote dobili više kiše pa je u Krku izmjereno 20 mm, Malom Lošinju 16 mm, a u Rabu 21 mm.

Na Kvarneru je pretežno i potpuno oblačno vrijeme, mjestimice ima i sumaglice i magle. Sudeći prema radaru, trenutno oborina nema. Vjetar je slab do umjeren, južnih smjerova.
Mali Lošinj i Rab mjere 14°C, slijede Bakar, Crikvenica, Krk i Senj s 13°C, Cres i Malinska 12°C, Opatija i Rijeka 11°C te Kukuljanovo 9°C.

U Gorskom kotaru i Lici je pretežno i potpuno oblačno vrijeme, također nema oborina trenutno. Magla je i dalje mjestimice prisutna.
Gospić je najtopliji s 12°C, slijedi Otočac s 10°C, Delnice 9°C, Crni Lug i Parg 8°C, Mirkovica 6°C te Zavižan 3°C.

Predah je samo kratkotrajan.

Najava ponedjeljka
Sa sjeverozapada se približava nova dolina koja će donijeti novo pogoršavanje vremenskih prilika. Zato će u ponedjeljak biti iznimno vjetrovito na cijelom području. U Gorskom kotaru i na vanjskim otocima jugozapadnjak može imati i orkanske udare, što se baš prečesto ne događa. Vjetrovito će biti i na ostatku područja pa i na riječkom području može biti olujnih udara južnog vjetra.
Očekujemo i poremećaje u odvijanju pomorskog prometa.

Uz olujan vjetar, bit će i nove kiše, ponovno obilnije na riječkom području i duž priobalja, može pasti i novih 100 mm oborine što će dodatno podebljati oborinsku statistiku za siječanj koji je već sada potpuna suprotnost prosincu.

Pojedina mjesta mogla bi imati problema i s izraženom plimom, povezanom s djelovanjem ciklone.

Osim na ovom području i ostatak Hrvatske bit će pod udarom vjetra. U Dalmaciji će to biti jugo i jugozapadnjak, a olujnog jugozapadnjaka s orkanskim udarima može biti čak i u unutrašnjosti zemlje.

U ostatku tjedna još kiše pa zahladnjenje za kraj
Utorak i srijeda donijet će nešto stabilnije vrijeme, ali u četvrtak se kiša ponovno vraća i potrajat će i tijekom petka kada u Gorskom kotaru može pasti i snijeg.
Od srijede postupan pad temperature zraka, a pravo zahladnjenje počet će krajem tjedna. Detaljnije za registrirane korisnike.

Naslovna: Vjetar za Kvarner, model ALADIN/HR


Već u petak počinje slaganje sustava za novu zimsku situaciju. Na Atlantiku će anticiklona napokon popustiti uz postupno jačanje bloka koji će otvoriti put hladnom zraku sa sjevera, što je situacija koju smo kod prošlog zahladnjenja spominjali kao bitnu za razvoj zime na našem području.

Kao što se vidi, za razliku od zahladnjenja krajem godine kad smo mi bili dio tog bloka, sada je on postavljen zapadnije, što nama omogućava direktni prodor s Arktika, a postoji i ciklonalna aktivnost na Sredozemlju.

Međutim, ona još nije dovoljna da bi od početka padao snijeg na cijelom području. Naravno, u Gorskom kotaru se brzo sve promijeni pa se snijeg očekuje na tom području, dok će na Kvarneru biti kiše.

Do konkretnijeg spuštanja hladnoće doći će tijekom subote kada će se u Ligurskom moru početi stvarati ciklona. Ali, opet se ne radi o savršenoj zimskoj situaciji. Vidjet ćete na sljedećem prikazu u čemu je problem.

Ciklona po nastanku odmah “briše” južnije i do nedjelje u noći ona je već na jugu Italije. Jasno je da se iz takve situacije ne očekuje na Kvarneru nikakva oborina nego bura i hladnoća, dok će Gorski kotar zbog specifičnosti položaja i od te situacije dobiti nešto snijega.

I na sljedećoj se slici vidi da je blok tu, ali sad nema prave ciklone, ova ode u Egejsko more, što će se pokazati kao ključno za trajanje hladnoće, jer će svojim premještanjem ona povući hladnoću istočnije od nas.

To znači i pomicanje bloka istočnije tako da će i anticiklona sa zapada jačati, a hladnoća če opet preplavljivati istok Europe, ali za razliku od prošle zimske situacije krajem 2015. ova hladnoća će biti izraženija i kod nas.

Oko 20. zbog pomicanja bloka, počeo bi pritjecati topliji zrak, što bi označilo i kraj ovog prodora.

Posljedice
Sigurno se radi o većoj hladnoći nego što je bila prošla pa će tako i na Kvarneru temperatura od nedjelje otići u minus, a tijekom 18. i 19. veći dio Kvarnera bit će pod minusima i tijekom dana. Hladnoću će dodatno začiniti bura. U Gorskom kotaru temperatura danju ispod -5°C, a 18. i 19. siječnja može čak i ispod -20°C u noćnim i jutarnjim satima.

Hladnoće puno, a oborina malo ili nimalo unatoč tome što će blok biti na pravom mjestu, ali izostat će prava reakcija Sedozemlja pa će tek nastala ciklona, odmaknuti čudnom putanjom u Egejsko, a potom i Crno more.

Sličan sadržaj