Najkraći spektakl “Krvavog Mjeseca” u ovom stoljeću

total-lunar-eclipse-june-2011-namibia-reserve-tucker-1

U subotu, 4. travnja, dogodit će se još jedna pomrčina. Ovoga puta radi se o potpunoj pomrčini Mjeseca, koja nažalost, neće biti vidljiva s našeg područja.

U prilici posvjedočiti još jednom nebeskom spektaklu bit će stanovnici obiju Amerika, Australije i Oceanije, te dijelova Azije. Najbolji će pogled svakako imati najzapadniji dijelovi Sjeverne Amerike, sjeveroistok Rusije, Havaji te čitava Australija, zbog čega se ovoj pomrčini dodjeljuje i epitet “Pacifički spektakl”.

Kada govorimo o potpunoj pomrčini Mjeseca, na umu je važno imati nekoliko činjenica. Navedena pomrčina moguća je samo ako je Mjesec u fazi uštapa ( kada je “pun”). Tada cijeli Mjesec ulazi u Zemljinu sjenu i na njemu je vidljivo zatamnjenje, no on nikada ne biva potpuno “zacrnjen”. U vrhuncu pomrčine, on poprima zagasito crvenu boju, zbog čega se popularno naziva Krvavim Mjesecom. Takva je pojava posljedica loma svjetlosti koji se zbiva u Zemljinoj atmosferi (jednaki efekt čini nebo plavim, iako je Sunčeva svjetlost bijele boje), a poistovjetiti je možemo s crvenom bojom pri zalasku Sunca, koja se dešava radi istog razloga.

Ova pomrčina je treća po redu unutar tetrade potpunih pomrčina (niz od 4 potpune pomrčine Mjeseca bez djelomičnih pomrčina u međuvremenu). Faza Krvavog Mjeseca prilikom ove pomrčine potrajat će svega 5 minuta, čime će ujedno biti i najkraća pomrčina u čitavom stoljeću.

Što se tiče vidljivosti samoga neba za vrijeme ovog događaja, zapad SAD-a, kao i istok biti će ometeni oblačnim vremenom. Povoljniji uvjeti očekuju se na Floridi te središnjem dijelu SAD-a i uz prostor Velikih jezera. Australski krajnji istok i zapad, uz Indonezijsko otočje također će biti uskraćen lijepom uprizorenju pomrčine zbog atmosferske situacije. Stanovnicima Adelaidea i Melbournea ostaje samo usmjeriti pogled u nebo i zadivljeno pogledati nesvakidašnji izgled jedinog Zemljinog satelita.

Naslovna: www.space.com

Raspodjela vidljivosti pomrčine, timeanddate.com
path-760

Sličan sadržaj