Najlošiji zrak u Hrvatskoj utvrđen na mjernoj stanici Viškovo-Marišćina

Najlosiji zrak u Hrvatskoj utvrden na mjernoj st

Jučer u 11 sati najlošija kvaliteta zraka u Hrvatskoj, s indeksom 53,3 koji označava srednju kvalitetu zraka, izmjerena na mjernoj stanici Viškovo – Marišćina, no već sat vremena poslije, u podne, najlošiji je zrak bio u Pavekima kod Kostrene, s indeksom 55,1. Već u jedan sat poslijepodne zrak je svuda u Hrvatskoj bio čist.

Agencija za zaštitu okoliša prekjučer je predstavila i pustila u rad novi internetski portal »Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj«, dostupan na stranicama Agencije, www.azo.hr.

Riječ je o portalu na kojem se svakoga sata obnavljaju podaci o kvaliteti zraka odnosno koncentracijama onečišćujućih tvari u zraku na svim mjernim postajama u državi. Tako je jučer u 11 sati najlošija kvaliteta zraka u Hrvatskoj, s indeksom 53,3 koji označava srednju kvalitetu zraka, izmjerena na mjernoj stanici Viškovo – Marišćina, no već sat vremena poslije, u podne, najlošiji je zrak bio u Pavekima kod Kostrene, s indeksom 55,1. Već u jedan sat poslijepodne zrak je svuda u Hrvatskoj bio čist.

Zrak se smatra vrlo čistim ili čistim ako indeks njegove kakvoće ne prelazi 50, do indeksa 100 zrak je srednje kvalitete, a sve iznad toga ulazi u narančastu odnosno crvenu zonu sa zrakom opasnim ili vrlo opasnim po zdravlje. Tamo gdje se čovjek najmanje nada, u Plominu, zrak je jučer, primjerice, bio vrlo čist, s indeksom od samo 1,8, izmjerenim u 13 sati. U Krešimirovoj ulici u Rijeci, primjerice, u isti je taj sat zrak, s indeksom od 37, bio čist, jednako kao i u, primjerice, Sisku, Splitu ili Zagrebu. Kako je prilikom pokretanja portala naglasio Neven Voća, ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša, ovakav sustav praćenja kvaliteta zraka, osim Hrvatske, ima samo još deset zemalja EU-a.

Visoke koncentracije onečišćujućih tvari predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi, a najranjivije skupine su djeca, starije osobe, oboljeli od astme i drugih respiratornih i srčanih bolesti. Ispušni plinovi iz vozila posebno su opasni po ljudsko zdravlje, jer se, nerazrijeđeni, pojavljuju upravo u visini ljudskog respiratornog sustava.

Izvor: Novi list – Bojana Mrvoš Pavić
Foto: Ilustracija – Novi list

Sličan sadržaj