Najnoviji izlazi modela za idući tjedan potvrđuju ciklonama aktivno Sredozemlje

Niti danas nismo puno pametniji oko hladnog scenarija za idući tjedan. I dalje modeli pomiču ciklone i raspoređuju sustave kao šahovski velemajstori figure.

Ipak se polako usuglašavaju u jednom, a to je da bi nam sljedeći tjedan mogao donijeti bar 3 ciklone.

Prva bi nam već početkom tjedna preko Biskajskog zaljeva trebala upasti u Sredozemlje, a potom bi u Ligurskom zaljevu početkom utorka trebao nastati plitki ciklonalni centar. Navedena ciklona povukla bi i nešto hladnoće sa sjevera, ali nedovoljno. Brzo će oslabiti i neće biti povlačenja dodatne hladnoće, koju će “pripremiti” duboka ciklona sa sjeveroistoka. Zato kiše neće nedostajati.

Već početkom srijede formiranje nove ciklone, ovaj put u Tirenskom moru, koja bi se preko juga Italije i Hrvatske uz produbljivanje premještala prema BiH. U takvom razvoju, Kvarner može očekivati jaku buru s olujnim udarima uz nešto malo kiše, a pretoplo za snijeg bilo bi i u gorju.

I dok ta bude nad Europom slabila, pažnja nam ponovno bježi u Sredozemlje, gdje će nastati nova duboka ciklona, koja bi do petka navečer trebala proći sičnom putanjom kao i njena prethodnica, s tom razlikom da će ova doći na malo hladnije područje te bi tako s ovom posljednjom ciklonom nešto snijega moglo pasti u Gorskom kotaru.

Sve u svemu, znamo da ništa ne znamo osim činjenice da je pred nama period aktivnog Sredozemlja koje će nešto oborina donijeti i nama uz pad temperature zraka koje više neće biti ovako visoke.

Sličan sadržaj