Gotova saga na Antarktici: Šokalski se napokon oslobodio ledenog okova


Božićna saga na Antarktiku, s brodovima zarobljenima u ledu i njihovim putnicima koji su kratili vrijeme među pingvinima, završena je u srijedu nakon što je i ruski brod Akademik Šokalski oslobođen vlastitim snagama.

Složena spasilačka operacija koju je predvodila Australija tijekom dva tjedna mobilizirala je znatne snage u ljudstvu i opremi u pokušaju oslobađanja broda MV Akademik Šokalski, blokirana na stotinjak kilometara istočno od francuske baze Dumont d’Urville.

Nakon francuskog ledolomca Astrolabea i australske Aurore koji nisu uspjeli slomiti debeo led, kineski ledolomac Xue Long (Sniježni zmaj) došao je najbliže ruskom brodu usprkos nevremenu i santama leda.

Njegov helikopter omogućio je prošlog tjedna evakuaciju 52 putnika, turista i znanstvenika s Šokalskog na Auroru, ali je i sam Sniježni zmaj postao zatočenik »bijelog pakla«.
Peking je u utorak objavio da je brod iskoristio pukotine u ledu i uspio se sam probiti do voda gdje može slobodno ploviti.

Australske vlasti za pomorsku sigurnost (AMSA) potvrdile su u srijedu kretanje Akademika Šokalskog.

Oba broda, kineski i ruski, »oslobodila su se leda na Antarktiku i više ne trebaju pomoć«, objavila je AMSA.

Kapetan ruskog broda Igor Kiseljev u utorak je uspio probiti led zahvaljujući promjeni meteoroloških prilika.

Nakon 12 sati usporene plovidbe smanjene vidljivosti, uspio se domoći otvorenog mora i u srijedu se kretao s 22 člana posade prema Novom Zelandu.

Što se tiče znanstvenika, turista i novinara evakuiranih sa Šokalskog, očekuju se u Australiji za petnaestak dana.

Operacija koju je usklađivala Australija uz pomoć Francuske, Kine, Njemačke i SAD-a »dobar je primjer multilateralne suradnje u operacijama na Antarktiku«, istaknuo je šef AMSA-e Mick Kinley.

Tekst: HINA
Foto: wikipedia

Sličan sadržaj