Najviše kiše palo na riječkom području i u Gorskom kotaru | Nove obilnije oborine tek slijede

Promjena vremena povezana s djelovanjem tople fronte, najviše kiše donijela je riječkom području i Gorskom kotaru.

U Crnom lugu je od četvrtka u 8 sati do petka u 8 sati palo 44 litre kiše po metru kvadratnom i to je uvjerljivo najveća količina oborina ne samo za PGŽ nego i u Hrvatskoj.
Ostale postaje na riječkom području i u Gorskom kotaru dobile u prilično izjednačenu količinu kiše. U Bakru, Kukuljanovu i Delnicama izmjereno je 19 mm, Rijeci 14 mm, a Pargu 11 mm kiše.
Najmanje kiše palo je na otocima, na riječkom aerodromu 7 mm, a u Krku, Rabu i Malom Lošinju tek 1 mm.

Kiša je zabilježena u manjim količinama i u ostatku zemlje, a izdvojit ćemo Varaždin s 11 mm te Bednju s 13 mm, dok na ostalim postajama u Hrvatskoj nigdje nije zabilježeno više od 10 mm kiše.

Nove oborine tek slijede

Iako je trenutno zatišje, jer oborina nema nigdje u PGŽ, ono neće dugo potrajati. Sa sjeverozapada se približava dolina s frontalnim sustavom koja će posebno na vrijeme utjecati od petka navečer do subote navečer, a najviše kiše donijet će riječkom području (osobito zaleđu) i Gorskom kotaru.

Kumulativna oborina od petka do ponedjeljka | Istramet WRF

Mjestimice može pasti i do 100 mm kiše, a pritom su mogući i pljuskovi s grmljavinom. Sve će biti praćeno umjerenim do jakim južnim vjetrom, u Kvarneriću i olujnim jugom, a u gorju jugozapadnjakom.
Na otocima će kiše biti manje, ali su mogući pljuskovi s grmljavinom.

U nedjelju će biti mirnije, ali uz mogućnost lokalnih pljuskova, dok se u ponedjeljak očekuje dan bez oborina. Od utorka do petka izgledi su nestabilnog vremena, a od petka se nazire i stabilizacija uz zatopljenje.

Sličan sadržaj