Najviše kiše palo u Rijeci, u Pargu tek 10°C, ali za vikend stiže i vrućina!

Dolina sa sjeverozapada Europe koja je na vrijeme djelovala tijekom utorka i dijela srijede sa sobom je donijela lokalne pljuskove s grmljavinom, a na samom kraju buru i osvježenje.

Tijekom utorka bilo je promjenjivo ili pretežno oblačno, ali osim ponekog pljuska u prijepodnevnim satima, ništa se konkretno nije događalo do 17h, kada je riječko područje i dio Gorskog kotara zahvatila jača oborinska masa, a bilo je i grmljavine.

Oborine su bile lokalnog karaktera pa je čak i na riječkom području zabilježena različita količina. Nakon tog oborinskog naleta, situacija se smirila te je večer protekla bez zamjetnijih oborina.
U noći na srijedu te u srijedu ujutro nova oborinska masa stigla je do županije pa su mjerene i nove količine kiše, a zapuhala je i bura te je još osvježilo, iako je već i u utorak temperatura na dijelu županije bila niža od dan ranije.

Prema službenom podatku DHMZ-a od 8h, najviše kiše (15 mm) palo je u Rijeci. Istovremeno u Bakru tek 1 mm. Razlike se vide i na području Gorskog kotara, gdje je u Pargu kod Čabra palo 10 mm, a u Delnicama tek koja decimala iznad nule. Otoci su ostali bez oborina u izmjerenom terminu, tek je Rab imao kiše u tragovima.

Podatak o 15 mm u Rijeci, ujedno je i najveći izmjereni za cijelu Hrvatsku na službenim postajama. Razvidno je iz toga da je poremećaj u ostalim krajevima Hrvatske donio još manje kiše, a najbliži Rijeci bili su Križevci s 11 mm, dok svi ostali krajevi su dobili ispod 10 mm. Osvježenje nije izostalo, pa je unutrašnjost imala 4 do 6°C niže temperature zraka, dok je Dalmacija prošla bez bitnije promjene.
Ako se pogledaju automatske meteorološke postaje, podaci o naajviše kiše ne daju riječkom području najviše kiše. Prema tom kriteriju od ponoći do 17:30 h, najviše kiše palo je u dijelu Istre i to na području Buzeta gdje su postaje izmjerile od 17 do 30 mm kiše.

Promjenjivo ili pretežno oblačno vrijeme nastavilo se i tijekom srijede uz povremene oborine. Zapuhala je i bura što je dodatno pridonijelo osjetu svježine, u gorju i hladnoće, na ionako niže temperature. Prema podatku od 14h u Pargu je izmjereno samo 10°C, Delnicama 14°C, Rijeci 22°C, dok su otoci ostali bez zamjetnijeg pada temperature. U Krku je izmjereno 25, Rabu 26, a u Malom Lošinju 27°C.
Ovo osvježenje nije se previše odrazilo na temperaturu mora koja je trenutno od 22 do 24°C, ali uz naznaku da nije bilo ni previše bure.

Ipak, njeno jačanje tek će usllijediti u večernjim i noćnim satima kada će biti umjerena do jaka, lokalno i s olujnim udarima. Slabljenje se očekuje tijekom četvrtka, dana kojeg će obilježiti vrijeme s puno sunca uz mogućnost umjerene naoblake, te uz porast temperatura.

U petak i dane vikenda sunčano i vrlo toplo ili vruće, s time da bi u nedjelju temperatura mogla mjestimice prijeći i 30°C.
Slično i početkom novog tjedna, sunčano i vrlo toplo ili vruće uz ljetni režim vjetrova. U noćnim i jutarnjim satima burin, tijekom dana maestral. Kiša uz osvježenje moguća je u srijedu navečer s prolaskom hladne fronte, ada se opet vidi i jačanje bure.

Naslovna: Marino Mance

Sličan sadržaj