Nakon bučne i brze fronte, stabilizacija uz povratak ljetnih temperatura / Početkom rujna mogućnost jače promjene

flego, preluk

Plitka ciklona s pripadajućom frontom djelovala je na vrijeme na našem području otprilike 24h. Tijekom ponedjeljka smo uglavnom na području PGŽ gledali oblake, uz tek pokoji lokalni pljusak, a glavnina oborina pritom se premještala sjeverozapadnije preko Tršćanskog zaljeva u Sloveniju.

ARSO radar-Adrialog

No i naši su predjeli dočekali svojih 5 minuta, u noći te posebno u rano jutro. S prvim satima novog dana, iz Italije je poičela pristizati sve konkretnija oborinska masa te je već neposredno nakon ponoći na jugu Kvarnera bilo i pljuskova s grmljavinom, a grmljavinu je registrirao i detektor munja.

Pljusak.com

Znali smo da fronta ne može proći bez ispaljenog metka samo je bilo pitanje vremena kad će se to i dogoditi. A dogodilo se negdje malo prije 07h kada se preko zapadne obale Istre premjestila oborinska masa i spojila u veliku frontu koja se protezala od Istre do Austrije.
Uslijedilo je lokalno izraženije grmljavinsko nevrijeme uz snažnu grmljavinu, a nekoliko detonacija probudilo je usnule Riječane.

No, kako došlo tako i prošlo, oborine su lokalno bile intenzivne pa je došlo i do stvaranja poplava na kolniku, što je otežavalo promet ne samo Rijekom, nego i okolicom, jer je još intenzivnija kiša pala na području riječkog zaleđa uz granicu sa Slovenijom, koje je i u prvom dijelu noći imalo lokalno jače pljuskove.

Prevedeno u milimetre, automatske postaje riječkog zaleđa sugeriraju da je palo i do 20 mm kiše, u samoj Rijeci do 10 mm, a ovaj put najmanje kiše palo je na Rijeci bližim otocima, Krku i Cresu, a ni oni nešto južniji ne mogu se pohvaliti nekom zamjetnijom oborinom.
U Gorskom kotaru palo je kiše slično kao i na riječkom području. Podaci sa službenih postaja kažu da je najviših 10 mm kiše dobila Rijeka, i to u manje od pola sata. 6 mm je palo u Crnom Lugu, 12 u Pargu kod Čabra, a na otocima također najmanje kiše. U Malom Lošinju i Krku 1 mm, a u Rabu 2 mm.

Osim u PGŽ, još više kiše palo je u susjednoj Istri. Na automatskim postajama i do 50 mm kiše, a u službenom Pazinu 24 mm, najviše u Hrvatskoj.

Odmah po prolasku fronte, započela je stabilizacija vremena, ali se čišćenje od naoblake odvija postepeno, zbog još uvijek prisutne plitke ciklone čije se polje prostire od sjevernog do srednjeg Jadrana, uključujući sjever južnog te dio Italije.

Konkretnije razvedravanje dogodit će se u noći sa utorka na srijedu, čime će započeti niz stabilnijih i prema vikendu sve toplijih dana, što znači da ćemo pred sam kraj klimatološkog ljeta dobiti još malo ovog godišnjeg doba. Temperatura u gorju do 25 ili malo više, a na Kvarneru 30 ili malo iznad.

Ali ni ta toplina ne bi trebala dugo potrajati, jer nam i rujan sprema iznenađenja.

Naslovna: Rijeka, foto: Denis Flego

Sličan sadržaj