Tajfun Goni pogodio jugozapad Japana / Na Atlantiku nastala tropska oluja Erika

Clipboard01

Tajfun Goni, kojeg pratimo nekoliko dana pogodio je jugozapad Japana, u utorak ujutro, u 6h po lokalnom vremenu, a pred Japanom tajfun je bio 3. kategorije s izmjerenom brzinom vjetra od 201 km/h.

Uz snažan vjetar, pala je i veća količina kiše, i preko 200 mm lokalno, a zbog opasnosti od poplava i klizišta preventivno je evakuirano oko pola milijuna stanovnika. U prolasku tajfuna ozlijeđeno je oko 30 osoba, smrtnih posljedica nema.

Nakon što je prošao Japan, Goni nastavlja svoj put kao tajfun 1. kategorije prema Južnoj Koreji i to njenom istočnom dijelu. I tamo se očekuje do 200 mm kiše, a najviše će biti pogođena korejsko-ruska granica, jer se udar na kopno očekuje jugozapadno od Vladivostoka.

Podsjećamo, Goni je ranije na Filipinima usmrtio najmanje 26 osoba.

Na Atlantiku, Danny nije uspio previše napraviti dolaskom do Kariba, zato već ima nasljednicu po imenu Erika. Ostvarile su se naše najave od ponedjeljka kada smo pisali da je 90% šansi za nastajanje tropskog sustava. Erika je trenutno tropska oluja s potencijalom koji bi dugoročno mogao ugroziti i samu obalu SAD-a.
Za razliku od Dannya, ona će se kretati nešto sjevernije (naslovna slika) te pogoditi sjever istočnih Kariba, a u konačnici, ne bude li nekih iznenađenja, i samu Floridu negdje početkom sljedećeg tjedna.

Havaji i bez direktnog utjecaja tropske oluje Kilo imaju poplave, a u proteklih 48h lokalno je palo i do 170 mm kiše. Kilo je tropska depresija s potencijalom ponovnog jačanja, ali se isključuje moguććnost direktnog udara na Havaje, ne dođe li do naglih i neočekivanih promjena.
Unatoč svemu, obilna kiša padat će na Havajima do četvrtka.

Sličan sadržaj