“Velika trojka” na istočnom Pacifiku – 1. put u povijesti! (VIDEO)

CNmnNFjUEAA8aPt

Ni meteorolozi ovo još do sada nisu vidjeli. Ne jedan, ne dva, nego čak tri velika uragana 4. kategorije “plesala” su istočnim Tihim oceanom u nedjelju, a nedugo nakon toga i četvrti tropski sustav im se pridružio – tropska oluja Kevin.

Prvotno tropska depresija 14-E, prerasla je u tropsku oluju Kevin. Toplo more i puno vlage doveli su do tog razvoja, ali u sve se umiješalo i područje sa suhim zrakom, koje ograničava Kevinov daljnji razvoj.
Iako se u početku činilo da bi moglo biti veće opasnosti za Meksiko, danas je ta mogućnost znatno umanjena, a do ponedjeljka bi Kevin trebao još oslabiti, u konačnici se i raspasti.
Koliko su ustvari i mali tropski sustavi opasni, svjedoči i podatak da je obalno područje Meksika pa čak i SAD-a, dobilo veće količine kiše, iako je sustav čak i okrenuo “leđa” kopnu i preko 1000 km je udaljen od istoga.

Veliki “trio” i dalje je prilično živahan, nakon što su u nedjelju ispisali povijest – sva tri sustava imala su stalne brzine vjetra između 209 i 251 km/h. Zajedničko im je i totalna nepredvidljivost kretanja.

Jimena je trenutno uragan 1. kategorije dok na sigurnoj udaljenosti prolazi dovoljno istočno i paralelno s Havajima. Stalna brzina vjetra od 150 km/h svjedoči da je to rub za uragan 2. kategorije. Trenutno ne prijeti Havajima, ali bi se sredinom idućeg tjedna mogao dogoditi zaokret u smjeru Havaja, što bi značilo da će se otočje naći na direktnom udaru.

Ignacio je bio najbliži Havajima, jer je prošao paralelno s arhipelagom donoseći visoke valove i kišu, zbog čega su izdana brojna upozorenja od uragana.
Trenutno je 1. kategorije dok se kreće u smjeru sjevera, daleko od otočja. I on u planu ima potpuni zaokret putanje, početkom idućeg tjedna, a ide se čak i do toga da sustav sredinom idućeg tjedna završi na kopnu Kanade kao tropska oluja!

I konačno, nekadašnji uragan, a sada i tajfun Kilo (prešao je u zapadni Pacifik). Prvi je od svih zaprijetio Havajima, donio obilnu kišu, a zatim okrenuo put zapada toliko daleko da je čak i prešao datumsku granicu. Proživljava novu mladost nakon toliko prijeđenih kilometara i sada se kreće prema Japanu. Trenutno je prve kategorije, ali uskoro će ojačati i na razinu supertajfuna, tako da je pred Dalekim istokom nemiran idući tjedan.

Havaji su bili u centru ovog “partya” ali su ostali pošteđeni. Tri supersnažna i hirovita sustava nisu ostavila smrtnih posljedica (a mogla su), samo da su prišli bliže kopnu. Iako, Jimena još nije rekla svju zadnju, te tek treba vidjeti što će biti s njom.

Za ovu rekordnu i snažnu aktivnost zaslužan je tko drugi nego El Nino, a prognoze kažu da će do kraja godine biti još češće i intenzivnije vijesti o tropskoj aktivnosti.

Čak i u siromašnoj atlantskoj sezoni, bilježe se rekordi. Nakon što je pogodio Zelenortsko otočje, donio obilnu kišu, jak vjetar i prizemljio sve letove, uragan Fred oslabio je na tropsku oluju. Trenutno ne prijeti više niččemu, a i oslabio je, ali ostat će zapamćen kao najistočniji formirani uragan na Atlantiku, od kako se vrši evidencija.

Video pacifičkog “tria”

Sličan sadržaj