Tropska oluja Etau ide direktno na Japan / Uragan Linda uz meksičku obalu

ep201515_sat_2

Nastavlja se burna tropska sezona na Tihom oceanu. Glavne zvijezde su tropska oluja Etau koja na svom putu će direktno tijekom srijede pogoditi Japan te snažni uragan Linda koji se kreće paralelno s meksičom obalom, ali ipak ne preblizu.

Tropska oluja Etau, za razliku od tajfuna Kilo koji će promašiti Japan, a i dalje je prisutan, ide direktno na Japan snagom vjetra od 100 km/h, što znači da se radi o vrlo snažnoj tropskoj oluji.
Formirala se za vikend južno od Japana, a uz bolju organizaciju početna tropska depresija brzo je prerasla u tropsku oluju. Uslijedilo je kretanje u smjeru sjeverozapada, a još prije njega do Japana je stigla velika količina vlage.
Neke lokacije već sada imaju preko 300 mm oborine, a još bar toliko se očekuje do četvrtka, kada će slabjeti djelovanje ove oluje.
Osim kiše, pažnja se stavlja i na vjetar, naročito blizu centra oluje pa su mogući udari od preko 100 km/h.

Za razliku od Etaua, Kilo, kojeg pratimo još iz dana kada je bio uragan na središnjem Pacifiku, nastavlja svoj put prema Japanu, trenutno kao tajfun 1.kategorije. Po prognozama, dovoljno daleko od kopna će okrenuti smjer, ali bi ipak istočni dijelovi otoka Hokkaido mogli dobiti lokalno izraženije pljuskove i prolazno pojačan vjetar.

Linda je uragan koji se kreće istočnim Pacifikom paralelno s obalom Meksika u smjeru sjeverozapada. Prema posljednjim saznanjima, radi se o uraganu 3. kategorije koji svojim rubom zahvaća obalu kallifornijskog zaljeva i donosi obilne oborine i snažan vjetar.
Idućih dana trebalo bi uslijediti njegovo slabljenje, a zatim i okretanje smjera ka zapadu, gdje bi se sustav u konačnici trebao i raspasti, tako da “ljepotica” (španj. linda) neće dugo potrajati, ali je obala pod upozorenjima zbog oborina i vjetra.

Nešto zapadnije, prema Havajima, i dalje je prisutna Jimena, tropska oluja koja se kreće u smjeru otočja, ali bi ga u konačnici mogla poštedjeti direktnog udara i proći sjevernije. Bez obzira na tu činjenicu, lokalno je moguća veća količina kiše, poplave i odroni tla, na što se stanovništvo posebno upozorava.
Njen prethodnik, Ignacio, svoj je put završio na obalama Britanske Kolumbije u Kanadi.

Čast Atlantika brani tropska oluja Grace, ali sve je to jako slabo, imajući u vidu, vrlo slabu tropsku sezonu na Atlantskom oceanu uzrokovanu El Ninom, istim razlogom zbog kojeg Tihi ocean bilježi iznimnu aktivnost.
Grace se kreće prema Karibima, bolje rečeno jedva preživljava, jer se kreće kroz izrazito nepovoljno područje. Probleme joj stvara suh zrak i vjetar u višim slojevima koji joj onemogućavaju jačanje. To je dobra vijest za Karibe koji se još oporavljaju od obilnih oborina koje je sa sobom donijela tropska oluja Erika.

Osim toga, Atlantik ima još nekoliko tropskih valova koji mogu prerasti u nešto više, što je i normalno, jer 10. rujna je tu, vrhunac sezone uragana na Atlantiku.

Naslovna: Uragan Linda iz svemira, Izvor: NASA

Sličan sadržaj